جمهوری اسلواكی در اول ژانویه ۱۹۹۳ و به دنبال تجزیه كشور چكسلواكی سابق به دو قسمت چك و اسلواكی، پدید آمد. اسكواكی كشوری كوهستانی و پوشیده از جنگل است كه علاوه بر كوههای «تاترا»‌كه در شمال كشور قرار دارند، بخش غربی رشته كوههای كارپات نیز از این كشور عبور می كنند. براتیسلاوا كه پایتخت كشور است، در ساحل شمالی رو خانه دانوب واقع شده است. منابع طبیعی اسلواكی شامل: سنگ آهن، مس، آنتیموان، جیوه، منگنز و نفت می باشد. اقتصاد این كشور شدیداً به جلگه حاصلخیز جنوبی وابسته است، كه آب و هوایی معتدل داشته و كشاورزی در آن منطقه متداول می باشد. بخش عمده روابط تجاری و اقتصادی این كشور با جمهوری چك انجام می پذیرد.

جغرافیا

اسلواکی کشوری محصور به خشکی در اروپای مرکزی است. این کشور از غرب با جمهوری چک و اتریش، از شمال با لهستان، از شرق با اوکراین و از جنوب با مجارستان هم‌مرز است. شهرهای مهم آن کوشیتسه، نیترا، ژیلینا است. مساحت این کشور ۴۹۰۳۵ کیلومتر مربع (صدوبیست و هفتمین کشور جهان) است. بیشتر سطح اسلواکی با کوهستان‌ها پوشیده شده‌است و دشت‌های پست اسلواکی تنها در جنوب غربی و منتهی‌الیه جنوب شرقی کشور قرار گرفته‌اند که جزئی از فلات پانونی به‌شمار می‌آیند. میانگین دمای گرم‌ترین ماه حدود ۲۰ درجه و میانگین دمای سردترین ماه بیشتر از ۳- است. آب و هوای غالب پایتخت براتیسلاوا این گونه‌است.

در شمال، نزدیک به مرز لهستان، کوه‌های تاترای علیا قرار دارند که از مناطق محبوب کوهنوردی و اسکی است و بسیاری از دریاچه‌ها و دره‌های خوش‌منظره کشور در این محل قرار گرفته است. مهم‌ترین رودهای اسلواکی عبارتند از دانوب، واه و هرون، و هورناد. رود تیسا ۵ کیلومتر از مرز اسلواکی-مجارستان را در بر می‌گیرد. اسلواکی در میان کوه‌های خود صدها غار دارد که ۱۵ عدد از آن‌ها برای بازدید عموم باز است. پنج غار اسلواکی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده‌اند.

 


سیاست

تاریخ استقلال این کشور ۱ ژانویه ۱۹۹۳ است. اسلواکی در سال ۲۰۰۴ به اتحادیه اروپا و در ۱ ژانویه ۲۰۰۹ به منطقه یورو پیوست. اسلواکی همچنین عضوی از منطقه شنگن، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری اقتصادی و توسعه و سازمان ملل متحد می باشد. اسلواکی به همراه اسلوونی، استونی، لتونی و لیتوانی تنها کشورهای کمونیست سابق هستند که اکنون هم‌زمان عضو اتحادیه اروپا، منطقه یورو، منطقه شنگن، و سازمان ناتو می‌باشند.

نظام حکومتی اسلواکی جمهوری مبتنی بر دموکراسی پارلمانی است که رئیس جمهور، دولت و مجلس سه رکن اصلی آنرا تشکیل می‌دهند. مجلس اسلواکی دارای ۱۵۰ کرسی است. رئیس جمهور تا پیش از سال ۹۸ توسط نمایندگان پارلمان انتخاب می‌گردید ولی پس از اصلاح قانون انتخابات این کشور، با آراء مستقیم مردم و به مدت ۴ سال انتخاب می‌شود. طرح اتهام فساد مالی علیه دولتمردان اسلواکی و سوء مدیریت بر بحث‌های انتخاباتی سال ۲۰۱۲ در این کشور سایه انداخت. گفته می‌شود گفتگوهای بسیاری از سیاستمداران شنود می‌شود. کنترل‌هایی که از ساختارهای مافیایی گسترده‌ای میان سیاستمداران اسلواکی خبر می‌دهند.

 


اقتصاد

واحد پول اسلواکی یورو است. اقتصاد این کشور به تولید و صدور خودرو و وسایل الکترونیکی، به ویژه به آلمان وابسته است و موتور محرکه رشد اقتصادی اسلواکی به طور انحصاری تقاضای خارجی است.

منابع طبیعی کشور شامل انواع زغال سنگ، اوره آهن، مس و منگنز، نمک، زمین‌های کشاورزی و مقدار کمی نفت و گاز است. مهم‌ترین صنایع آن ماشین‌سازی، صنایع فلزی، صنایع الکتریکی و اپتیک، صنایع نظامی، خودروسازی، نساجی، منابع غذایی و آشامیدنی، شیمیایی، کاغذ و چاپ، صنعت برق، صنایع گاز، سرامیک، و تولید سوخت هسته‌ای است. فراورده‌های کشاورزی اسلواکی جو، سیب زمینی، چغندرقند، رازک، میوه، احشام و خوک، و تولیدات جنگلی است.

مهم­ترین تولیدات کشاورزی اسلواکی: غلات، صیفی­جات، نیشکر، نخود، لوبیا، انواع میوه و مهم­ترین تولیدات صنعتی آن: تولیدات فلزی، فولاد، مواد غذایی فرآوری شده، کالاهای الکترونیک، مواد شیمیایی، فرآورده­های پتروشیمی، فیبرچوبی، ماشین­آلات صنعتی، کاغذ، سرامیک، وسایل نقلیه موتوری و منسوجات می­باشد.

 


روابط تجاری ایران و اسلواکی

روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلواکی دارای سابقه نه چندان دیرینه ای بوده و به سال ۱۹۹۳ و زمان تاسیس و استقلال جمهوری اسلواک باز می‌گردد. وجه غالب و ممیزه روابط اقتصادی دو کشور همانند زمان چکسلواکی سابق، وجه صنعتی آن است  که دارای اعتبار و آوازه خوبی در ایران می‌باشد. دو کشور با الهام از این پیشینه مثبت، در طی دو دهه گذشته نیز گام‌های بلندی برای توسعه و ارتقاء پیوندها و همکاری‌های فیمابین در برخی از زمینه‌های مورد‌علاقه یکدیگر برداشته‌اند.

در نتیجه گسترش همکاریهای اقتصادی دوجانبه، حجم مبادلات تجاری دو كشور در سال‌های اخیر از حدود ۵۰ درصد رشد برخوردار شده است. حجم مبادلات اقتصادی دو کشور در سال ۲۰۱۵ به بیش از ۲۵ میلیون یورو بالغ گردید كه کمتر از ۵/۱۸ میلیون یورو آن صادرات اسلواکی به ایران و بیش از ۵/۶ میلیون یورو آن صادرات ایران به اسلواکی بوده است.

 - مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به اسلواکی
عمده اقلام صادراتی ایران به اسلواک مواد‌غذایی از قبیل پسته، کشمش و خشکبار، میوه جات خشک، خرما، سبزیجات خشک و فرآوری‌شده، برخی ادویه‌جات، برخی آنزیم‌ها، رزین و برخی دستگاه‌های ماشینی و نیز فرش و سایر کفپوش‌ها است.

- مهم‌ترین اقلام وارداتی ایران از اسلواکی
کالاهای وارداتی مهم ایران از اسلواکی عبارتند از: ماشین‌آلات صنعتی، وسایل و تجهیزات راه‌آهن، توربین، ژنراتور، تجهیزات نیروگاهی، بلبرینگ، اکسیدهای منیزیم، فیلم‌های رادیولوژی و تصویربرداری پزشکی، پمپ‌های آب، هواکش، تجهیزات دستگاه‌های حرارتی، سیم و مفتول‌های چندلایچه و پیچیده، تجهیزات و قطعات ژانراتورهای برقی و..

 


ثبت شرکت در اسلواکی

کشور اسلواکی با جمعیتی حدود ۵ میلیون نفر، در حال حاضر، موقعیت و جایگاه اقتصادی مناسبی در منطقه اروپا، پیدا نموده است و بدلیل آب و هوای کوهستانی و نزدیکی آن به کشورهایی همچون، اتریش، لهستان، مجارستان، اوکراین و جمهوری چک و بدلیل اینکه یکی از کشورهای عضو پیمان شنگن است، تمایل به مهاجرت به این کشور بسیار زیاد است.

ثبت شرکت در اسلواکی، یکی از راه‌های سرمایه‌گذاری در حوزه اتحادیه کشورهای اروپا می‌باشد. سرمایه‌گذار بایستی مبلغ ۲۵۰۰۰ یورو، در حساب شخصی خود در یکی از بانک‌های اسلواکی افتتاح نماید که سالیانه مبلغ ۸۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ یورو هزینه و مالیات خواهد داشت و این مبلغ بایستی حدود سه تا پنج سال در حساب شخص موجود باشد و پس از اخذ اقامت، می‌توان آن را برداشت نمود. لازم به ذکر است که شخص، جهت افتتاح حساب در اسلواکی بایستی بیزنس پلانی ارائه دهد و باید توجه داشت که بیزنس پلان بایستی به صورتی ارائه شود که مالیات زیادی را در‌بر‌نگیرد.

 


تهیه کننده:  سازمان توسعه تجارت ایران - شهریور ۱۳۹۵

اطلاعات پایه


روابط تجاری با جمهوری اسلامی ایران


روابط تجاری با جهان


همکاری های دوجانبه

تجارت با کشور اسلواکی