Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ
یک کارشناس اقتصادی با تاکید بر حمایت از تولیدات دانش بنیان گفت: هنوز استراتژی تولید در کشور مشخص نشده است.

به گزارش  ایسنا بهنام ملکی با اشاره به بالا بودن نرخ بیکاری و نفت زدگی در کشور، اظهار کرد: در عین حال بهره وری پایین است و نظام عزل و نصب‌ها و شفافیت در اقتصاد از وضعیت خوبی برخوردار نیست.

وی راهکارهای حل این مشکلات را به دو دسته تقسیم کرد و گفت: یکی از مسائلی که وجود دارد، عوامل خارجی مرتبط است که به نظر می‌رسد در این حوزه اقداماتی صورت گرفته، بنابراین دراین حوزه انتظار می‌رود که اطلاع رسانی دقیق‌تری صورت گیرد.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که بخش عمده مشکلات مربوط به سازوکارهای درونی اقتصاد است، تصریح کرد: ‌در کشور ما هنوز استراتژی تولید مشخص نشده، یعنی این که در چه کالاهایی می‌خواهیم خودکفا باشیم و قصد صادرات چه نوع کالایی را داریم. دراین باره هنوز اجماع وجود ندارد و خروجی‌های تحلیل‌های پراکنده از سوی کارشناسان را به طور محسوس نمی‌بینیم، بنابراین اعتقاد من این است که در فعالیت‌های مواد غذایی باید به خودکفایی برسیم.

ملکی همچنین با تاکید بر حمایت از تولیدات دانش بنیان گفت: ما باید تولیدات دانش بنیان را مورد حمایت منطقی قرار دهیم چرا که حمایت اگر شفاف نباشد منجر به فساد خواهد شد که متاسفانه در سال‌های اخیر حجم فساد بالا بوده است.

وی افزود: بخشی از این موضوع به دلیل تحریم‌ها و بخشی هم به دلیل رانت خواری‌ها بوده است، اما به طور کلی شفاف نبودن نظام ارزشیابی کارکنان، ارتقا و تنزل مقام و حاکمیت سنگین سیاست و ساختارهای قدرت به اقتصاد میزان آسیب پذیری را بالا برده است.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که تولید دانش بنیان باید حمایت شود گفت: این حمایت‌ها شامل مواردی مثل فعالیت‌های نوآورانه، حمایت از مخترعان، مبتکران، نوآوران، نرم افزارهای فناوری اطلاعات، نانو، بیوتکنولوژی و تولید فکر می‌شود.

ملکی با بیان این‌که ما از این نظر در موقعیت بالایی قرار نداریم، اظهار کرد: اگرچه ممکن است تعداد مقالات در این حوزه‌ها خوب بوده باشد، اما در زمینه این که بتوانیم از این‌ها ثروت تولید کنیم هنوز پیشرفت چشمگیری نداشته‌ایم.

وی با بیان این‌که اقتصاد باید خود را از نفت جدا کند تصریح کرد: ما باید اتکا به درآمدهای نفتی را کاهش دهیم در حال حاضر شاهدیم در سال‌های اخیر این وابستگی نه تنها کاهش نداشته بلکه با افزایش همراه بوده است این روند همچنان ادامه دارد و زنگ خطری برای ما است.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که اتکا به نفت آسیب پذیری ما را بالا برده است خاطرنشان کرد: همان طور که دیدیم با تحریم‌های نفتی توانسته اقتصاد ایران را تضعیف و خسارت زیادی به ما وارد کنند.

ملکی با بیان این‌که صندوق توسعه ملی باید هیات امنای مستقل و کارآمدی داشته باشد، گفت:‌باید توازنی بین بخش‌های مولد و غیر مولد اقتصادی ایجاد شود، چرا که در حال حاضر سوددهی بخش‌های مولد پایین و بخش‌های غیر مولد بالا است بنابراین باید از بخش‌های غیر مولد و ارزش افزوده بیشتری گرفته شود و به بخش‌های دانش بنیان یارانه نیز تعلق گیرد.

وی با بیان این‌که اظهارنامه مالیاتی باید همه بخش‌ها را تحت پوشش خود قرار دهد،اظهار کرد: نظام بانکی نیز باید مشمول مالیات قرار گیرد که این امر می تواند به شفاف سازی فعالیت‌ها کمک کند.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که ما باید با آمادگی لازم وارد فضای جهانی شویم، تصریح کرد: نمی توانیم بدون توجه به سیاست‌های سازمان تجارت جهانی سیاست گذاری کنیم بنابراین حمایت ها را باید بر این اساس انجام دهیم چرا که اگر این گونه نباشد و ایران عضو سازمان تجارت جهانی شود با مشکل مواجه خواهیم شد.

ملکی با اشاره به پایین بودن بهره وری در اقتصاد ایران گفت:‌در بودجه سالانه مزد حقوق بگیران عمدتا رسمی افزایش پیدا می‌کند اما این ظلم بزرگی در حق کسانی است که نتوانسته‌اند وابسته رسمی دولت شوند.بنابراین هر سیاست گذاری باید با رعایت حقوق 80 میلیون ایرانی باشد نه تنها یک دهک خاص از این درآمدها.

وی با بیان این‌که همه باید در کشور از نظر تبعیضات و امتیازات شرایطی یکسان داشته باشند، اظهار کرد: اگر کسی به صورت رانتی درآمدی شامل حالش می شود باید با آن مالیات تعلق بگیرد بنابراین اگر اقتصاد ما شفاف شود نقش موثر در اقتصاد مقاومتی خواهد داشت اما در غیر این صورت ممکن است در حد شعار بماند و به مرحله عمل نرسد.

این کارشناس اقتصادی همچنین درباره چگونگی تحت پوشش مالیات قرار گرفتن نظام بانکی تصریح کرد: دولتمردان ادعا می کنند مقابله با مفاسد اقتصادی مشکلات زیادی دارد اما اکثر این درآمدها درچرخه‌های بانکی قرار می گیرند بنابراین اگر دراین سیستم مالیات ایجاد شود نقش عمده‌ای در ردگیری فعالیت‌های اقتصادی خواهد داشت و با کمترین هزینه می توانیم اقتصاد را به سمت سالم سازی پیش ببریم.

ملکی با بیان این‌که اصلی ترین حلقه مبارزه با مفاسد اقتصادی از طریق سیستم بانکی است تصریح کرد: رسانه‌های جمعی باید مطالبات منصفانه را مطرح کنند و از بیان مطالب غیر منطقی جلوگیری کنند.

وی همچنین بر کوچک سازی نقش دولت در اقتصاد تاکید کرد و گفت: بخش غیر خصوصی ما بسیار بزرگ ودر عین حال ناکارآمد است.ما در حال حاضر دولت ناکارآمد و پرسنل وعریض و طویل دولتی داریم که توقع افزایش حقوق دارند اما هرچه تعدیل بین بخش خصوصی و دولتی بیشتر باشد مشکلات حل خواهد شد.

این کارشناس اقتصادی با بیان این‌که باید درمورد بازرگانی خارجی تجدیدنظر اساسی انجام دهیم اظهار کرد:‌برای مثال اگر بخواهیم 50 هزار خودرو وارد کنیم اما آن را به صورت تجاری وارد نکنیم بلکه بگوییم که اینها را فقط از طریق کمپانی‌های خارجی که حاضرند تکنولوژی جدید خود را به تولیدات داخلی وارد کنند وارد کنیم.

ملکی افزود: خرید ابتکارات و اختراعات خارجی هم می تواند سیاست خوبی باشد که همه بنگاه‌های اقتصادی باید به آن اهمیت دهند و بنگاه‌های کوچک نیز باید یک کنسرسیوم تشکیل دهند تا بتوانند فعالیت‌ها را ساده‌تر پیش ببرند.بنابراین باید اقتصاد تولیدی و تولید اقتصادی شود و تا زمانی که این اتفاق نیفتد اقتصاد مقاومتی نیز محقق نخواهد شد.

 

تاریخ: یکشنبه 5 مرداد 1393