منوچهر توسطی درخصوص حرکت بانک مرکزی به سمت یکسانسازی نرخ ارز و در پاسخ به اینکه آیا بانک مرکزی میتواند در یکسانسازی نرخ ارز موفق شود یا خیر؟ اظهار کرد: فاصله نرخ ارز رسمی با نرخ ارز در بازار آزاد نشاندهنده این نکته است که در سیاستهای تعیین نرخ ارز خیلی درست عمل نکردهایم و گرنه هیچ دلیلی ندارد که این فاصله زیاد را بین نرخ بازار و نرخ رسمی بانک مرکزی داشته باشیم.
وی تصریح کرد: یکسانسازی نرخ ارز در مجموع خوب است و جلوی بسیاری از فعالیتهای کاذب بازار ارز را میگیرد.
توسطی توضیح داد: نقدینگی در خرید و فروش ارز به جای کاربرد در تولید، بلوکه کردن ارز به جای کاربرد در فعالیتهای تولیدی، واهمه صادرکنندگان از صادرات با نرخ ارز رسمی و اتلاف وقت و انرژی فعالان اقتصادی و مسئولان در بازار، یک نوع فساد ایجاد میکند به همین منظور باید ارز تک نرخی شود یا فاصله ناچیزی بین نرخ ارز رسمی با نرخ ارز در بازار آزاد وجود داشته باشد.
رئیس خانه صنعت و معدن استان مرکزی گفت: تأمین بسیاری از مواد اولیه، قطعات واسطهای و نیازهای تولید کشور از طریق واردات انجام میشود؛ بنابراین اگر قرار باشد این واردات از طریق نرخ جدید افزایش یابد و تک نرخی شود مضراتی را برای بخش تولید به همراه خواهد داشت.
وی افزایش قیمت تمام شده تولید و کاهش رقابت در تولیدکنندگان به تبع افزایش قیمت را به عنوان دو مورد از مضرات تک نرخی شدن نرخ ارز برشمرد و افزود: نرخ بالاتر ارز، نقدینگی ریالی بیشتری را میخواهد؛ بنابراین در شرایط کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، تولید دچار مشکل میشود.
توسطی تصریح کرد: در عین حال که با تک نرخی شدن ارز موافقیم اما سیاستهای دولت باید به نحوی باشد تا افرادی که ارز را برای تأمین مواد اولیه تولید مصرف میکنند، دچار مشکل نشوند.
وی گفت: به طور طبیعی بالا رفتن نرخ ارز تأثیر مستقیمی بر افزایش قیمتهای داخلی دارد بدون اینکه چیزی در آن تأثیر گذاشته باشد.
رئیس خانه صنعت و معدن استان مرکزی خاطرنشان کرد: تک نرخیشدن ارز به احتمال قوی به طرف نرخ بازار آزاد میرود و منجر به افزایش قیمت و در نهایت تورم میشود.