Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ
حدود 300 واحد چادردوزی در شهر تهران فعالیت می کنند که شاید از این تعداد تنها نیمی با تمام ظرفیت تولیدی خود مشغول به کار باشند. شب عید است و به نظر می رسد فروش چنین واحدهایی برای تامین چادرهای مسافرتی مسافران عید نوروز فروش خوبی باشد، اما رئیس اتحادیه چادردوزان و برزنت فروشان این موضوع را منتفی می داند و می گوید: رکود حاکم بر اقتصاد کل کشور گریبانگیر این صنف نیز شده است و به نظر نمی رسد تفاوتی در تولید و فروش رخ دهد.

99درصد مواد اولیه و نیازهای بازار توسط تولیدکنندگان داخلی تامین می شود و حدود شش کارخانه بزرگ در شهر اصفهان نیاز این واحدهای کارگاهی را به جهت پارچه برزنت تامین می کنند. برای آشنایی با این بازار « فرصت امروز»  گفت وگویی را با جبار ایلکا، رئیس اتحادیه چادردوزان و برزنت فروشان شهر تهران و محسن ندیمی یکی از فروشندگان پارچه برزنت داشته که در ادامه می خوانید.

 

تنها 10 درصد واردات داریم

 

بهار که از راه برسد و تعطیلات نوروزی که روی خوش شان را نشان دهند، چادرهای مسافرتی معروف ایرانی ها بیش از هر چیزی در حاشیه  شهرها، دشت ها، دریا ها و جاده ها دیده می شود. انگار طبق یک قانون نانوشته، هر خانواده ایرانی خود را ملزم کرده که چادری مسافرتی خریداری کند، حتی اگر استفاده زیادی هم از آن نکند. با این حال بازار چادرهای مسافرتی و چادرهای برزنتی به طور کلی حال و روز خیلی مساعدی ندارد.در این میان واردات هم تا حدودی در این بازار صورت می گیرد و کشورهایی مانند چین در این بازار حضوری فعال دارند.

رئیس اتحادیه چادردوزان و برزنت فروشان تهران با بیان اینکه حدود 300 کارگاه تولیدی چادردوز در شهر تهران مشغول فعالیت هستند، می گوید: 99درصد اجناس در داخل ایران تولید می شود و تنها پارچه هایی مثل گونی های لمینت و فشرده و تعدادی چادرهای مسافرتی از کشور چین و سایر کشورهای همسایه به کشور وارد می شود.

وی اضافه می کند: خوشبختانه مشکل تولید چادر در کشور وجود ندارد و اکثر چادرهای مسافرتی موجود در بازار تولید کشور است.

ایلکا با بیان اینکه تولیدات کالاهای داخلی کشور از کیفیت قابل قبولی برخوردار است، از عدم حمایت مردم از اجناس داخلی انتقاد می کند و می گوید: چادرهای اتومبیل دوخت کشور حال از نوع سبک و سنگین آن نیازهای بازار را مرتفع می کند، اما به دلیل تقاضای مشتریان برای اجناس خارجی 10درصد این نوع محصولات از کشورهای دیگر به ویژه چین وارد کشور می شود.گفتنی است تولید برزنت و چادر ماشین های سنگین عمدتا تولید داخلی است و محصولات وارداتی قابل رقابت با تولید داخلی نیستند.

وی با اشاره به مواد اولیه مصرفی در تولید این نوع محصولات می افزاید: مواد اولیه مورد استفاده در تولید این محصولات نیز از داخل کشور تامین می شود و چه بسا کیفیتی به مراتب بالاتر از محصولات و مواد  اولیه وارداتی دارند. اما پنبه ای که برای تولید چادر مسافرتی و کیسه خواب مورد استفاده قرار می گیرد،  غالبا از خارج کشور وارد می شود، زیرا پنبه داخلی جوابگوی نیاز بازار نیست. این پنبه ها که پس از تبدیل شدن به نخ وارد کشور می شوند معمولا در الیاف پارچه های برزنتی مورد استفاده قرار می گیرند و از کشورهای حوزه خلیج فارس به کشور وارد می شوند.

ایلکا با بیان اینکه برخی از چادرهای مسافرتی و کیسه های خواب موجود در کشور تولید چین است،  ادامه می دهد: این محصولات از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند. تنها چند برند اروپایی که آنها نیز تحت لیسانس این کشورها اما در چین تولید می شوند با کیفیت های مناسبی در بازار عرضه شده اند که آنها نیز قیمت های بالاتری دارند.

وی در ادامه اضافه می کند: آگاه نبودن مردم از تولیدات با کیفیت داخلی باعث می شود صرفا به جهت وارداتی و خارجی تلقی شدن یک محصول بی کیفیت به خرید آن ترغیب شوند.

ایلکا در رابطه با تولید پارچه های برزنتی می گوید: امکان تولید این پارچه ها در داخل کشور فراهم شده است، به طوری که در شهر اصفهان شش کارخانه بزرگ به تولید این پارچه ها پرداخته اند اما باز هم در این حوزه وارداتی از کشورهای چین و کره صورت می گیرد. این پارچه ها معمولا به عنوان روکش برای کالاها و ماشین های باربر استفاده می شود که براساس الیاف به کار رفته درجه بندی می شوند.

 

با 10 میلیون تومان هم می توان شروع کرد

 

ایلکا با اشاره به عدم صادرات چادر و برزنت ایرانی ادامه می دهد:  قاچاقی نیز در این حوزه صورت نمی گیرد و چادرهای مسافرتی چینی معمولا از طریق گمرک و تعرفه های دولتی وارد می شود.

 

رئیس اتحادیه چادردوزان و برزنت فروشان در رابطه با میزان سرمایه اولیه برای تاسیس یک واحد تولیدی چادردوزی می گوید: مهم ترین وسیله و سرمایه اولیه برای شروع چنین کسب وکاری داشتن چند چرخ دوزندگی است که این چرخ ها عمدتا از کشور چین و کره وارد می شود. قیمت این چرخ ها از 2 تا 3 میلیون و 500 هزار تومان متغیر است. در رابطه با تهیه مواد اولیه نیز هیچ مشکلی وجود ندارد، زیرا تولیدات کارخانه های اصفهان پاسخگوی برزنت این نوع کارگاه ها خواهد بود.

وی با اشاره به نبود هیچ نوع بورس و مکانی برای تهیه این نوع پارچه ها می افزاید: افراد باید از طریق اتحادیه برای خرید مواد اولیه اقدام کنند و ما آنها را راهنمایی خواهیم کرد.

ایلکا ادامه می دهد: برای شروع فعالیت در این حوزه داشتن یک فضای بالای 12متری برای کسب مجوز فعالیت ضروری به نظر می رسد و شما بسته به تعداد چرخ ها به نیروی انسانی ماهر و نیمه ماهر احتیاج خواهید داشت. گرچه این حرفه را می توان با سرمایه کم حتی با 10میلیون تومان شروع کرد اما برای گسترش و توسعه آن حتما به سرمایه بالاتری نیاز پیدا می کنید.

وی در رابطه با نحوه دریافت مجوز می گوید:  مجوز فعالیت در این بخش توسط واحد صنفی اعطا می شود. به این صورت که کارشناسان اتحادیه به محل کارگاه مراجعه می کنند و با مشاهده استانداردهای لازم جواز کسب را واگذار می کنند.

رئیس اتحادیه چادردوزان و برزنت  فروشان ورود به این حرفه را به جهت انجام کار تولیدی سودده و مفید می داند، اما می افزاید: با توجه به رکود حاکم بر بازار و به طور کلی بر اقتصاد کشور نمی توان شاهد رشد آنچنانی در این سال ها بود.

وی همچنین با اشاره به تاثیر فروشگاه های اینترنتی بر فعالیت واحدهای صنفی خود می گوید: فروش و نصب برزنت یکی از مشاغل تخصصی محسوب می شود. اما متاسفانه برخی افراد با فروش کالاهای بی کیفیت از طریق فروشگاه های اینترنتی برای کسب سودآوری بیشتر محصولات بی کیفیتی را عرضه می کنند، در صورتی که اگر افراد همان محصولات را از واحدهای صنفی تهیه کنند می توانند از کیفیت و قیمت آن اطمینان حاصل کنند.

وی با انتقاد از خرید کالاهای تولیدی این صنف از دستفروشان این کالاها را بی کیفیت توصیف می کند و می گوید: چادرها و کیسه خواب هایی که دستفروشان به فروش می رسانند غالبا بی کیفیت و یکبار مصرف است، زیرا چادرهای با کیفیت مناسب قیمت های بالاتری دارند.به طور مثال یک چادر شش نفره بنا بر کیفیت بین 90 تا 200هزار تومان قیمت دارد.

رئیس اتحادیه چادردوزان و برزنت فروشان تهران همچنین با ابراز ناراحتی از وضعیت رکود حاکم بر بازار ادامه می دهد:  به نظر می رسید با رسیدن فصل سرد سال، شاهد تقاضای قابل توجهی برای چادر و برزنت باشیم،  اما این امر محقق نشده و شاید حتی بهار هم نتواند تکانی به این بازار بدهد.

 

برزنت متری یا کیلویی چند؟

 

برزنت یک پارچه مستحکم، منعطف و ضدآب است که معمولا از پارچه هایی مانند کرباس یا پلی استر با روکش یورتان یا پلاستیک هایی مانند پلی اتیلن تهیه می شود. برزنت به دو صورت پنبه و پلی استر پنبه یافت می شود که سایز بندی این نوع پارچه ها درعرض های 100 تا 200 سانتی متری موجود است. در واقع این نوع پارچه ها با توجه به نیاز و سفارش کارگاه ها از وزن 220 الی 740 گرم بر متر مربع موجود است. برزنت با نام های یک لا نخ تا شش لا نخ به صورت های برزنت موادی، برزنت خام، برزنت چاپی، برزنت آهاری و برزنت های خطی در بازار به فروش می رسد.

 

محسن ندیمی فروشنده پارچه برزنت در رابطه با انواع پارچه برزنت و قیمت آنها می گوید: نوع ساده این پارچه ها به صورت کیلویی فروخته می شود و در صورت فروش کیلویی دیگر عرض یا طول پارچه اهمیتی نخواهد داشت. هر کیلو از این پارچه حدود 8 هزار 600 تومان به فروش می رسد. نوع ضدآب این پارچه نیز قیمت هر متر مربع آن حدود 7 هزار تومان است.

نوع دیگری از این پارچه وجود دارد که در آن یک نوع لایه پی وی سی به کار گرفته شده و رویه آن با چرم پوشیده شده است که این مدل نیز ضدآب است و بیشتر در ساخت آلاچیق ها و استخرها کاربرد دارد،  قیمت این نوع پارچه نیز بسته به عرض آن، حدود یک متر و نیم آن 7900تومان قیمت دارد.

وی با بیان اینکه نوع برزنت براساس الیاف،  نخ به کار گرفته شده، رنگ و  ضدآب بودن قیمت های متفاوتی دارد در رابطه با کاربرد های انوع محصولات می گوید: برزنت ساده مصارف متعددی دارد ، به طور مثال هم در کارهای صنعتی و هم برای ایجاد سایبان و گرم کردن محیط استفاده می شود. نوع ضدآب آن نیز در پادگان های نظامی و ارتش هم استفاده می شود.

تاریخ: چهارشنبه 20 بهمن 1395