به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، «ایگور شیستاکوف» کارشناس سیاسی قرقیز اظهار داشت: صادرات محصولات کشاورزی و پوشاک قرقیزستان از اهمیت ویژهای برخوردار است، هر چند این کشور در زمینه تولید محصولات کشاورزی با مشکلاتی رو به رو است.
وی ادامه داد: این موانع، در اواخر دهه 90 میلادی در زمان اولین و دومین رئیس جمهور این کشور به وجود آمد و قرقیزستان پتاسیل کشت و صنعت خود را در عرصه بینالمللی از دست داد بنابراین در سال میلادی جدید دولت قرقیزستان باید تمام تلاش خود را برای حمایت از بازرگانی در این حوزه به کار گیرد.
شیستاکوف گفت: اگر اوضاع بهبود یابد، سرمایهگذاران روسیه، قزاقستان و ازبکستان به این کشور روی خواهند آورد، هرچند ازبکستان عضو این اتحادیه نیست اما به توسعه این ائتلاف تمایل دارد.
این تحلیلگر سیاسی تأکید کرد: قرقیزستان باید از تجارب بلاروس و ازبکستان بهره گیرد و سرمایهگذاری مشترک در حوزه محصولات کشاورزی و پوشاک را با اعضای اتحادیه راهاندازی کند.
وی تصریح کرد: قرقیزستان باید از بسته بندی کالا شروع کند و به سمت ساخت و افتتاح فروشگاههای قرقیزی در قلمرو این اتحادیه پیش رود چراکه در همه ایستگاههای مترو مسکو فروشگاههای بلاروسی به چشم میخورد.
شیستاکوف افزود: زمان آن رسیده است که قرقیزستان وارد عمل شده و از بازار خود در برابر واردات محصولات بیکیفیت خارجی حفاظت کند.
این کارشناس گفت: در ارتباط با حوزه همکاری میان قرقیزستان و روسیه، امنیت حرف اول را میزند.
وی با تأکید بر تلاش چشمگیر «الماسبیگ آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان برای برقراری روابط سودمند و متقابل میان مسکو و بیشکک افزود: یکی از مهمترین مسائل، تأمین امنیت نه تنها در قرقیزستان بلکه در همه کشورهای آسیای مرکزی است.
شیستاکوف ادامه داد: حوزه اقتصادی، کشاورزی، صنعت و معدن برای سرمایهگذاری روسیه میتواند سودمند باشد.
این کارشناس سیاسی تصریح کرد: یکی از مسائلی که دولت قرقیزستان برای رسیدن به سرمایهگذاری پایدار و صادقانه از سوی روسیه باید به آن بپردازد، مبارزه با معضل قوی فساد نه تنها در سطح محلی، بلکه در سطح حکومتی است.
وی گفت: مقامات قرقیزستان باید از کمکهای مالی که روسیه به بنیاد توسعه روسیه-قرقیزستان اختصاص میدهد، استفاده بهینه کنند.
شیستاکوف ادامه داد: در حال حاضر در حساب بنیاد توسعه روسیه-قرقیزستان 500 میلیون دلار وجود دارد و مدیریت بنیاد از اختصاص بودجه به این سازمان خبر میدهند.
این کارشناس سیاسی در پایان افزود: مسکو و بیشکک در حوزه امنیت و اقتصاد متحد محسوب میشوند، ضمن اینکه حدود یک میلیون شهروند قرقیز در روسیه ساکن و مشغول به کار هستند و 30 درصد از تولید ناخالص داخلی قرقیزستان از طریق وجوه ارسالی این مهاجران کاری تأمین میشود.