Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ
صنعت پوشاک استان اگرچه با تولید 24 درصدی در رتبه دوم کشور قرار دارد و برآوردها حاکی است که این صنعت چنین توانایی را دارد که به‌صورت بالقوه برای 700 هزار تا یک‌میلیون نفر اشتغال ایجاد کند، ولی وجود مشکلات عمده مانند بالا بودن هزینه‌های تولید، کم بودن تنوع تولید، برند نبودن محصولات و مهم‌تر از همه واردات بی رویه و نیز قاچاق پوشاک که تا 90درصد واردات پوشاک به کشور را تشکیل می دهد، باعث شده طی چندسال اخیربسیاری از واحدهای تولیدی این حوزه را به تعطیلی بکشاند .

تا کنون نیز تلاش های متولیان مبارزه با قاچاق اگرچه تا حدودی توانسته این موضوع را کنترل کند اما کافی نبوده یا حداقل در حوزه پوشاک موثر واقع نشده است. از سویی هزینه های سنگین تولید و بسیاری از مسائل دیگر مانع شده تا تولید کنندگان بتوانند به اندازه یک برند جهانی رشد کنند.

 

به گزارش سایت نساجی امروز، شاید از این روست که اکنون صحبت از شراکت با برندهای مطرح ترک به میان آمده تا تولید کننده داخلی مطابق میل ترک ها بدوزد و مارک غیر ایرانی روی محصول دست دوز داخلی بزند. موضوعی که در نشست دفتر پژوهش روزنامه خراسان با فعالان حوزه پوشاک و مبارزه با قاچاق استان درباره آن صحبت شد.

 

دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز خراسان رضوی همچنین در خصوص میزان کشفیات پوشاک قاچاق در سال گذشته بیان کرد: بیشترین میزان کشفیات قاچاق پوشاک در سال گذشته به ارزش 94 میلیارد و 88 میلیون و 715 هزار ریال بوده که این رقم معادل تقریبا 6 میلیون و 268 هزار و 582 ثوب(پوشاک دوخته) است.

 

افشاری ادامه داد: در سه ماه اول سال 96 نیز 199 پرونده در این خصوص تشکیل شده که ارزش آن چهار میلیارد و 201 میلیون و 858 هزار ریال بوده است که این امر سبب شده پوشاک بین کالاهای قاچاق دیگر، در رتبه اول قرار گیرد.وی در این باره گفت:بالاترین میزان کالای قاچاق واردشده به کشور پوشاک است که حدود 2.5 میلیارد دلار در سال محاسبه شده است.

 

موضوعی که در سایه نبود امکانات و نیروی کافی برای جلوگیری از ورود پوشاک قاچاق به کشور و استان عرصه را برای سودجویان باز نگه داشته است.افشاری افزود: بخش عمده پوشاک قاچاق در قالب کوله بری و ته لنجی وارد کشور می‌شود که حدود سه میلیارد دلار درسال است.بااین حال هر زمان ستاد تصمیم می گیرد جلوی این اقدام را بگیرد عده ای با سوءاستفاده از این فرصت تلاش می کنند تا با فضاسازی‌هایی مانع انجام این مأموریت شوند.

 

وی افزود:واردات چمدانی یا همان کالای همراه مسافر نیز از دیگرراه‌های واردات پوشاک قاچاق به کشور است که در این زمینه باید قانون جریمه مربوط به کالای همراه مسافر که هم اکنون مبلغ آن 80 دلار است تغییر کند زیرا امروزه پوشاکی که به همراه مسافر وارد کشور و استان می‌شود ارزشی به‌مراتب چند برابر این مبلغ دارد.وی افزود: ما قانون داریم اما اجرای آن نیازمند برخی امکانات و نیروی بیشتر است که متأسفانه افرادی که به اسم چترباز می‌شناسیم از همین خلأ‌ها سوءاستفاده و مقادیر زیادی پوشاک را در قالب کالای همراه مسافر وارد کشور می‌کنند.


قرارداد ترکمان چای صنعت پوشاک که باید به آن تن دهیم 


در ادامه این نشست، مدیرعامل شرکت البسکو که از برندهای قدیمی و معتبر داخلی به شمار می آید از بوروکراسی های اداری و در مقابل اجرا نشدن صحیح قوانین انتقاد کرد وگفت: امروز بیش از 75درصد واحدهای تولید پوشاک استان زیان ده هستند و دولت باید هرچه زودتر از این واحدها حمایت کند و این کار ممکن نیست مگر این که تسهیلات ارزان‌تری را در اختیار آن‌ها قرار دهد تا بتوانند با نوسازی خط تولید،کیفیت و قیمت تمام شده محصول خود را رقابتی تر کنند .

 

گلاب‌گیر تصریح کرد:این درحالی است که قرارداد جدیدی که دولت می‌خواهد با برخی برندهای خارجی و به بهانه توسعه و تقویت صنعت پوشاک کشور منعقد کند از قرارداد ترکمان چای بدتر است و باعث زمین خوردن بیش‌ازپیش صنعت پوشاک کشور خواهدشد.

مدیرعامل واحد تولیدی مهسا طوس نیز از نبود حمایت دولتی و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلایه کرد و افزود: ما امروز ناچار هستیم روی بحث مد و به‌روز شدن صنعت پوشاک سرمایه‌گذاری کنیم و لازمه آن این است که با برندهای مطرح دنیا وارد مذاکره و سرمایه‌گذاری مشترک شویم.

 

صفر زادگان به قرارداد توسعه و همکاری با یک برند مطرح بین‌المللی ترکیه‌ای اشاره کرد و افزود: امروز نمی‌توان به‌صورت سنتی به صنعت پوشاک نگاه کرد و لازم است با برندهای مطرح دنیا همکاری کنیم.وی درباره گلایه مدیرعامل واحد تولیدی البسکو درباره نوع قرارداد با برندهای خارجی گفت: ما چاره‌ای جز این نداریم زیرا دولت حمایتی نمی‌کند و هزینه‌های تولید بالاست و مجبوریم تن به این قراردادها بدهیم تا بتوانیم خودمان را با تولیدات دنیا انطباق دهیم.طبیعی است که ما نمی‌توانیم مردم را به‌زور وادار به خرید محصولات خودمان بکنیم درحالی‌که برندهای بی‌کیفیت خارجی با تنوع بیشتر به راحتی مورد توجه مردم قرار می‌گیرد.

 

90درصد پوشاک برند در مشهد تقلبی است 

 


معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بابیان این که در مشهد حدود 600 واحد صنفی تولید پوشاک فعال هستند، افزود: در یک بررسی انجام‌گرفته حدود 90 درصد پوشاک‌هایی که در مشهد با عنوان برند معرفی می‌شدند یا تقلبی بوده‌اند یا قاچاق.

باخرد افزود: طی سال گذشته و سه‌ماه اخیر وضعیت 38 واحدی که در مشهد پوشاک را با عنوان برند می فروختند بررسی شد و برخی از آن‌ها خیلی مقاومت کردند و متعلق به افراد خاصی بودند که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان باقدرت جلوی این واحدها ایستاد و مجوز برخی از آن‌ها را باطل و پوشاک قاچاق آن ها را جمع‌آوری کرد.

 

فقط 13 واحد فروش برند معتبر در مشهد


وی تصریح کرد: از 38 واحد شناسایی‌شده فقط 13 واحد به‌صورت رسمی و قانونی نماینده واقعی برندهای خارجی هستند و 25 واحد دیگر مجبور به حذف تابلوی برند خود شدند که تعدادی از آن‌ها مجوز فروش برندهای معتبر داخلی را دریافت کردند.وی بابیان این که واحدهای فروش را نمی‌توان به‌صورت روزانه کنترل کرد افزود: 10 درصد پوشاک فروخته‌شده در بازارها همیشه یا تقلبی بوده یا قاچاق است و نمی‌توان آن‌ها را کنترل کرد.

 

باخرد بابیان این که فرهنگ خرید مردم در بخش پوشاک باید تغییر یابد، افزود: ما در تولیدات پوشاک داخلی در زمینه تنوع بسیار ضعیف هستیم و یکی از عواملی که باعث می‌شود مردم به کالای خارجی رو بیاورند همین پایین بودن تنوع در تولیدات پوشاک داخلی است.

 

وی از حساسیت کم مسئولان نظام در مبارزه با قاچاق پوشاک گلایه کرد و افزود: ما امروز در استان هزینه قاچاق کالا را برای قاچاقچیان افزایش داده‌ایم و سطح عرضه کالای قاچاق را به شدت کنترل می‌کنیم و رتبه اول را در این زمینه در کشور داریم.

 

باخرد اظهار کرد: صنعت پوشاک جهان امروز هزینه‌های زیادی در زمینه تبلیغات پوشاک و برند سازی خود صرف می کند و با این که ازنظر کیفیت خیلی از این برندها ضعیف‌تر از تولیدات داخلی هستند ولی بازهم مقبولیت بیشتری دارند بنابراین واحدهای تولید پوشاک کشور باید به سمت برند سازی و تنوع‌بخشی به تولیدات خود بروند.

 

تعرفه بستن به کالای خارجی ماندگار نیست

 


باخرد همچنین درباره قراردادهای جدیدی که با برندهای بین‌المللی پیش بینی شده و مقرراست تا واحدهای تولید داخل بر اساس استانداردهای شرکت های خارجی، پارچه تهیه و اقدام به تولید پوشاک کنند، گفت: اگرچه ما امروز می‌توانیم با تعیین تعرفه‌های بالا و جلوگیری از ورود کالا و پوشاک خارجی از واحدهای تولیدی داخلی حمایت کنیم اما واحدهای تولیدی باید خود را به سطح و کیفیت و تنوع تولیدات جهانی برسانند.زیرا درصورتی‌که ایران به سازمان تجارت جهانی بپیوندد ما نمی‌توانیم خیلی از قوانین حمایتی مانند تعرفه‌های بالا و ممنوعیت واردات را اعمال کنیم و به طور طبیعی آن زمان صنعت پوشاک ما با مشکل جدی مواجه خواهد شد و ممکن است این صنعت در کشور ورشکسته شود.

 

رئیس اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک استان نیز گفت: مبارزه با قاچاق به‌تنهایی راه گشای مشکل واحدهای تولیدی نیست و دولت باید از این واحدها حمایت کند.

 

حسین پور افزود: اگرچه قراردادهای این‌چنینی با برندهای بین‌المللی سنگین است ولی برای صنعت پوشاک استان بسیار لازم به نظر می رسد زیرا ما باید خودمان را به سطح استانداردهای بین‌المللی برسانیم.وی تصریح کرد: ما از دولت انتظار داریم به شکل جدی‌تری از واحدهای تولید پوشاک خراسان رضوی حمایت کند و برخی یارانه‌ها و معافیت های مالیاتی به این صنعت تخصیص دهد زیرا استان این قابلیت را دارد و می‌تواند در این زمینه برند سازی کند.

 

هزینه سنگین و نبود تنوع عامل ورود پوشاک قاچاق به کشور است


در ادامه جلسه، کارشناس طرح ملی تکاپو در صنعت پوشاک بابیان این که میزان قاچاق کالایی که وارد کشور می‌شود بیشتر از آمارهای رسمی اعلام‌شده است، افزود: نمی‌توان با جلوگیری از قاچاق کالا مشکل صنعت پوشاک کشور را حل کرد.

 

حسینی افزود: قاچاق پوشاک به دو دلیل عمده صورت می‌گیرد؛ اول این که تولیدات ما تنوع ندارند و نمی‌توان مردم را وادار کرد به‌صرف این که کالای ایرانی است پوشاک بدون تنوع بخرند.وی افزود: مسئله بعدی که موجب ورود پوشاک قاچاق به کشور می‌شود بحث هزینه‌های تولید پوشاک در کشور است که دولت باید در این زمینه از واحدهای تولیدی حمایت کند.

 

وی افزود: ما در طرح تکاپو فعالیت زیادی برای حمایت از تولیدکنندگان پوشاک داخلی انجام داده‌ایم و تاکنون 20 برند داخلی موفق شدند در قالب توسعه همکاری با برندهای معروف بین‌المللی قرارداد منعقد کنند که امیدواریم این برنامه ریزی ها به تقویت و توسعه صنعت پوشاک استان و کشور منتهی شود.با این همه به نظر می رسد پیمودن یک راه مثل مبارزه با قاچاق و رها کردن برند سازی یا برعکس در فرایند حمایت از این صنعت بی نتیجه خواهد ماند .

 

بهتر است با در نظر گرفتن تصویر بزرگ تر و تقویت همت بخش هایی که در حمایت از این حوزه می توانند نقش ایفا کنند برنامه ای همه جانبه و مدون برای احیای این صنعت کم هزینه و پر بازده ارائه شود .فراموش نکنیم صنعت پوشاک از جمله صنایعی است که با هزینه ای اندک اشتغال زایی فراوانی دارد.

توانایی ها و مشکلات صنعت پوشاک را بشناسید
تاریخ: دوشنبه 2 مرداد 1396