به گزارش سایت نساجی امروز، در این زمینه میتوان به تولیدکنندگان جوراب اشاره کرد که با وجود پتانسیلهای بالا و همچنین سرمایهگذاری انجامشده، میبینیم که حجم بالای قاچاق و واردات این محصول بلای جان تولیدکنندگان داخلی ایران شده است تا جایی که مسئولان صنفی آنها با ارسال نامهای به سیاستگذاران اصلی صنعت پوشاک کشور از آنها خواستهاند برای بقای صنعت و اشتغال، مانع واردات کالاهای خارجی بشوند.
در این زمینه جامجم گفتوگویی با سید علیاصغر بهبهانی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان کالای کشباف و جوراب تهران داشته که در ادامه میخوانید.
تعداد واحدهای تولیدی جوراب در ایران چند واحد است؟
درباره تعداد تولیدکنندگان کل ایران اطلاعی ندارم، اما استان تهران به عنوان قطب تولید تقریبا 3500 تولیدکننده دارد که از این تعداد، بیش از یکهزار واحد صرفا در تولید جوراب سرمایهگذاری کردهاند و با توجه به تجهیزات نصب شده نزدیک به 400 میلیون جفت جوراب در سال در سه گروه بچگانه، زنانه و مردانه تولید میشود.
این تعداد واحد تولیدی چند نفر اشتغالزایی دارند؟
هر واحد تولیدی در این صنف بجز سرکارگر و دیگر کارکنان خود، نیازمند پنج کارگر است . به این ترتیب اگر تعداد 3500 واحد را فقط در عدد پنج ضرب کنیم، میتوانیم اشتغالزایی مستقیم را محاسبه کنیم.
نظر شما درباره واردات بیرویه این محصول چیست؟
زمانی که ما میتوانیم سالانه این تعداد جوراب، تولید و سرانه مصرف کشورمان را با 80 میلیون نفر تأمین کنیم، سؤال این جاست که اصلا چه نیازی به واردات است. این در حالی است که امروز بسیاری از تولیدکنندگان به دلیل واردات بیرویه و همچنین قاچاق با مشکل جدی مواجه شدهاند.
این مشکل را با مسئولان در میان گذاشتهاید؟
بارها در جلسات صنفی مطرح شده و در آخرین اقدام نیز با ارسال نامهای به وزارت صنعت از مسئولان مربوطه خواستهایم، بهطور کلی مانع از واردات جوراب به ایران شوند و تولیدکنندگان داخلی تضمین میدهند که تمام نیاز بازار را بدون هرگونه افزایش قیمت تأمین کنند. این نامه براساس ظرفیتهای تولیدی و تقاضای بازار به مسئولان ارسال شده است.
به نظر شما واردات در رکود ایجادشده چند درصد تأثیر گذار است؟
اصولا رکود در اغلب صنایع وجود دارد، اما وقتی صحبت از قاچاق و واردات بیرویه میشود، باید بیش از 60 درصد مشکل را به آنها اختصاص دهیم، چون اگر این کالاها وارد بازار نشود قطعا تولیدکنندگان فرصتی برای ارائه محصولات خود خواهند داشت و چرخ اقتصادی آنها به حرکت درخواهد آمد. بهطور کلی، هرچه میزان واردات و قاچاق افزایش یابد، به همان میزان تولید داخلی کم خواهد شد.
همواره بحث قیمت در انتخاب خریداران مطرح بوده است. نظر شما در این باره چیست؟
در همه کشورها مردم و مسئولان برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی کشورشان حاضرند، محصول با کیفیت تولید شده داخلی را حتی گرانتر بخرند، اما در ایران چنین کاری انجام نمیشود.
تفاوت قیمتی محصولات ایران با خارجی چقدر است؟
در بسیاری موارد حداقل یکسان هستیم ولی در برخی مدلهای فانتزی خاص که از طرحها یا نخهای خاصی استفاده شده شاید حداکثر 10 درصد تفاوت قیمتی داشته باشیم که واقعا درباره محصولی مثل جوراب رقمی نیست. البته نباید فراموش کنیم اگر بازار فروش تضمین شده باشد و تولید افزایش یابد، این قیمت برابر خواهد شد.
از نظر ماشینآلات، تولیدکنندگان ایران کمبود ندارند؟
ایران در صنعت نساجی و بخش گردبافی دارای ماشینآلات مناسبی است و اکنون ماشینهای کامپیوتری، امکان تولید محصولات متنوع و مناسبی برای تولیدکنندگان فراهم کردهاند. بنابراین کمبودی در این زمینه نیست و میتوان تولیدات با کیفیت را روانه بازار کرد.
محصولات قاچاق چگونه وارد ایران میشود؟
من در جایگاهی نیستم که بگویم این کالاها از کجا وارد ایران میشوند، اما آنچه میدانیم مربوط به تخلیه روزانه چند کامیون جوراب در بازار عباسآباد و مولوی تهران است که هیچ یک پکینگ لیست ندارند و تمام محصولات به صورت غیرقانونی وارد کشور شدهاند.
بیشتر محصولات از کدام کشورها هستند؟
پوشاک قاچاق بیشتر مربوط به چین و ترکیه است که جوراب هم شامل همین بخش میشود.
درباره تأمین مواد اولیه، تولیدکنندگان مشکلی دارند؟
در بخش نخهای معمولی هیچ مشکلی نیست، به این دلیل که تولید داخل پاسخگوی نیاز تولیدکنندگان است، اما درباره برخی نخهای خاص که محصولات فانتزی و مخصوصی تولید میکند، مشکلاتی وجود دارد که مسئولان میتوانند با تجدیدنظر در قانونهای فعلی و اجرای دقیق برخی قوانین مثل حقوق گمرکی مواد اولیه آن را تامین کنند.
گروهی از اصناف نسبت به شکلگیری کارگاههای زیرزمینی نگرانی دارند. آیا شما هم نگران کارگاههای زیرزمینی هستید؟
این معضل در بسیاری صنوف دیده میشود، اما خوشبختانه درباره جوراب این معضل جدی زیاد نیست، هرچند اتحادیه با بازرسیهای متعددی که انجام میدهد، سعی در کاهش شمار کارگاههای غیرقانونی برای حمایت از تولید واحدهای مجاز دارد.
یکی از موارد مطرح شده درباره تولید جوراب، اشتغال خانگی است. نظر شما در این زمینه چیست؟
به هیچ وجه با این موضوع موافق نیستم چون این یک صنعت است و باید قوانین و قواعد تولید و بازرگانی در آن کاملا رعایت شود در حالی که اگر بخواهیم به عنوان یک شغل خانگی به آن نگاه کنیم، در بلندمدت سرمایههای زیادی از بین خواهد رفت و تولیدکنندگان بنام و مطرح نیز به دلیل آشفتگی بازار با مشکل مواجه میشوند.
آیا واحدهای تولیدکننده جوراب در طرح شهرک پوشاک شرکت دارند؟
بیشتر شهرک صنفی ـ صنعتی مطرح شده که زیر نظر وزارت صنعت قرار دارد. در واقع مشکل داریم، چون مسئولان نتوانستند واحدهای مشخص شدهای برای ارائه به تولیدکنندگان یا متقاضیان صنفی ارائه کنند، اما با این شرایط حدود 220 عضو از اعضای اتحادیه را به این شهرک معرفی کردهایم که ترتیب انتقال آنها در آینده انجام خواهد شد.
در دوران پسا برجام، بهبودی در تأمین ماشینآلات حاصل شده است؟
از نظر ماشینآلات، پس از برجام اگرچه بهتر میتوانیم با تولیدکنندگان ارتباط بگیریم و خرید کنیم، ولی مشکل اصلی یعنی نقل و انتقال وجوه برای پرداخت به سازندگان ماشینآلات و مواد اولیه همچنان وجود دارد که با استفاده از سیستم صرافی، آن را مدیریت میکنیم و امیدوارم بهتر شود.
این صنف، صادراتی هم به خارج از مرزها داشته است؟
صادرات بسیار کم داشتیم و بیشتر در ارتباط با حضور در نمایشگاهها بوده است که مثلا کالایی به بازارهای خارجی برای شرکت در نمایشگاه ارسال شده که همان کالاها به عنوان صادرات محسوب شده است.