سازمان جهانی گمرک در رتبه بندی جدید عملکرد گمرکات جهان را در 9 ماه سال 2017 و تا پایان ماه سپتامبر (شهریور-مهر) بررسی و نتایج ارزیابی عملکرد گمرکات را در دو بخش مبارزه با مواد مخدر و مبارزه با قاچاق کالا و تخلفات منتشر کرده است.
به گزارش سایت نساجی امروز به نقل از فرصت امروز، براساس تازه ترین گزارش دفتر اطلاعات منطقه ای سازمان جهانی گمرک (RILO) گمرک ایران موفق شده است تا پایان سپتامبر 2017، 288مورد عملیات کشف مواد مخدر را با موفقیت انجام دهد که در مقایسه با سایر گمرکات بالاترین امتیاز را کسب کرده و بهترین عملکرد را داشته است.
در این گزارش، آخرین عملکرد گمرکات کشورها در مبارزه و کشف انواع مواد مخدر سنتی و صنعتی، قرص های مخدر و روان گردان ها و پیش سازها ارزیابی شده است. همچنین اقدامات گمرکات در جلوگیری از ترانزیت مواد مخدر و پیش سازها و به ویژه کشفیات مواد نوظهور (NPS) نیز در این ارزیابی بررسی شده است.
در گزارش پیشین دفتر اطلاعات منطقه ای سازمان جهانی گمرک (RILO) نیز گمرک ایران رتبه نخست را در مبارزه با مواد مخدر به خود اختصاص داده بود. این دفتر عملکرد گمرکات در بخش مبارزه با قاچاق کالا و تخلفات را هم بررسی کرده که در این بخش گمرک ایران رتبه دوم را کسب کرده است.
این ارزیابی شامل آخرین روش های مبارزه با قاچاق سوخت، گونه های درحال انقراض، جرائم زیست محیطی، قاچاق دارو، کالاهای تقلبی و سایر موارد مرتبط می شود که عملکرد گمرک ایران در سال 2017 در این بخش ها نیز بررسی شده و در نهایت رتبه دوم جهانی به گمرک ایران اختصاص یافته است.
براساس ارزیابی کارشناسان سازمان جهانی گمرک، گمرک ایران توانسته است پروژه گمرک الکترونیک را با موفقیت پیاده سازی کند و این اقدام نقش مهمی در مبارزه با قاچاق و تخلفات ایفا کرده است. هم اکنون اطلاعات کالاهایی که به کشور وارد می شود به صورت هوشمند با بارنامه الکترونیک، مانیفست الکترونیک، فاکتور الکترونیک، عدل بندی الکترونیک، اظهار الکترونیک، گواهی مبدا، قبض انبار الکترونیک و مجوزهای الکترونیکی سازمان های همکار گمرک در ایران تطبیق و در صورت هر گونه مغایرت سامانه جامع گمرکی به صورت خودکار از ادامه مراحل انجام تشریفات گمرکی جلوگیری می کند. رصد 100 درصدی کالاهای ورودی با سامانه های پیشرفته گمرک الکترونیک یکی از مهم ترین موفقیت های گمرک ایران در سال 2017 بوده است.
براساس این گزارش، دفتر اطلاعات منطقه ای سازمان جهانی گمرک موسوم به «رایلو» هم اکنون عملیات های مشترک منطقه ای علیه جرائم سازمان یافته و زیست محیطی را در گمرکات جهان به دست گرفته است. عملیاتی از قبیل پروژه ترمیم لایه اوزن (Sky Hole) برای کنترل و نظارت بر قاچاق و ترانزیت مواد مخرب لایه اوزن و ضایعات خطرزا، پروژه (Sesha) برای حمایت از گونه های ناب از چوب و الوار، پروژه (Crocodile) مبارزه با قاچاق سیگارت و مواد دخانی، پروژه (IRENE) قاچاق اسلحه های کوچک از طریق پیک سریع و پست، پروژه (Smart CAT) و (CAT alyst) قاچاق مواد رو