مسئولان نیز بارها از تعطیلی ۲۰ درصدی در شهرکها و نواحی صنعتی خبر داده بودند اکنون تعطیلی ۹۸ درصدی صنایع در شهرکها و نواحی صنعتی در یکی از رسانههای خبری اعلام شده که علی یزدانی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت این آمار را غیرواقعی خواند و گفت: متاسفانه برخی بدون اتکا به مراجع رسمی انتشار آمار، اطلاعاتی را مطرح میکنند که با آمارهای درست همخوانی ندارد.
به گزارش سایت نساجی امروز به نقل از گسترش صنعت، آمارهای دقیق در حوزه صنایع کوچک و متوسط قرار است با همکاری مرکز آمار ایران در آینده نزدیک تهیه و اطلاعرسانی شود. همچنین بر مدیران عامل شرکت شهرکهای صنعتی استانی نیز تاکید شده تا گزارش دقیق از آخرین وضعیت واحدهای صنعتی تعطیل و غیرتعطیل تهیه و ارائه کنند.
به گفته وی، تعطیلی واحدهای صنعتی در گذشته بوده و اکنون نیز وجود دارد اما انجام ندادن مطالعات فنی و اقتصادی از سوی سرمایهگذاران مهمترین دلیلی است که باعث تعطیلی این صنایع میشود. این امر در بازدید از ۴۹۵ واحد صنعتی از ابتدای امسال تا کنون نیز مشهود بوده است.
آسیبشناسی واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی نشان میدهد که اغلب واحدهای صنعتی که فعالیتشان متوقف شده است، مطالعات فنی و اقتصادی قبل از اجرای سرمایهگذاری انجام ندادهاند، بنابراین پس از بهرهبرداری واحدها به طور عمده دچار مشکل شدهاند.
براساس آمارهای موجود حدود ۲۰ درصد از واحدهای صنعتی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی فعالیتشان متوقف شده است، بنابراین سرمایهگذاران در طرحهای جدید باید مطالعات فنی و اقتصادی را به منظور جلوگیری از مشکلات پیش رو مانند نبود بازار، توجیه اقتصادی نداشتن و... انجام دهند تا با چالشهایی مانند انباشت مواد اولیه، کمبود نقدینگی و تعطیلی رو به رو نشوند.
جلوگیری از رانت اطلاعاتی
علی یزدانی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در آیین رونمایی از سامانه مدیریت طرح و پروژه گفت: با اجرای سامانهGIS (مکانیابی وضعیت شهرکهای صنعتی)و سامانه مدیریت طرح و پروژههای سازمان تمامی طرحها و پروژهها در داخل شهرکهای صنعتی به صورت شفاف رصد خواهد شد. علاوهبر این، سامانه دیگری در جهت ارتقای رضایتمندی مردم راهاندازی خواهد شد که براساس آن طرحهای پژوهشی نیز به صورت شفاف مورد پایش قرار خواهد گرفت.
به گفته یزدانی، این سامانه با هدف توسعه دولت الکترونیک و ارتقای سلامت اداری و شفافسازی روند فعالیتها و اعمال نظارت بیشتر با همکاری سازمان برنامه و بودجه در سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی راهاندازی و رونمایی شد تا در راستای خدمات الکترونیک، هوشمندسازی و جلوگیری از رانت اطلاعاتی در شهرکها و نواحی صنعتی مورد استفاده کاربران قرار گیرد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: با راهاندازی سامانه مدیریت طرح و پروژه سازمان میتوان به صورت روزانه و ساعتی همه فعل و انفعالات عمرانی در شهرکها را پیگیری و نظارت کرد و با برآورد نرخ تمامشده محصول و خدماتی که داده میشود، بودجهریزی عملیاتی پایهگذاری شود.یزدانی گفت: این سازمان برای ارتقای سلامت اداری، رضایتمندی ذینفعان و شفافسازی فرآیندها و اقدامات اقدامهای موثری انجام داده است که از آن جمله میتوان به یکپارچهسازی شیوهنامهها در امسال اشاره کرد.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی افزود: برای سرعت عمل و رضایتمندی در چارچوب تصمیمات دولت، همه اختیارات را به هیاتمدیره استانی واگذار کردیم.یزدانی ادامه داد: دسترسی آزاد به اطلاعات سازمان، الکترونیکی کردن فرآیندها و اقدامات همسو با سیاست دولت الکترونیک، تعامل سازنده با سازمانهای نظارتی و انجام قراردادها به صورت مناقصه و مزایده از اقدامات این سازمان بود.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی اظهار کرد: سامانه اطلاعات مکانی شهرکها و نواحی صنعتی طراحی و اجرا شد که براساس آن هر سرمایهگذار در هر نقطه کشور میتواند از محل کار و منزل خود متناسب با سرمایهگذاری و موقعیت جغرافیایی و ظرفیتهای بالقوهای که در سراسر کشور است، شهرک و ناحیهای را بدون مراجعه برای سرمایهگذاری انتخاب کند.
یزدانی از طراحی سامانه دیگری در این سازمان خبر داد که در هفته پژوهش (آذر ۹۶) رونمایی میشود و در آن طرحهای پژوهشی سازمان و شرکتهای تابع برای جلوگیری از موازیکاری و به منظور اطلاعرسانی درباره پژوهشهای انجام شده، ساماندهی میشوند.
صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی گفت: امسال برای بنگاههای کوچک و متوسط ۲ میلیارد دلار صادرات پیشبینی شده بود که در ۶ ماه نخست امسال ۸۰۰ میلیون دلار آن محقق شد.یزدانی افزود: پیشبینی ما این است که با توجه به وجود هزار بنگاه صادراتی در کشور، تا پایان سال صد درصد این برنامه محقق شود.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی درباره مشوقهای صادراتی نیز گفت: یکی از مشوقهای صادراتی، نرخ تسهیلاتی کمتر از ۲ درصدی صندوق توسعه ملی برای بنگاههای تولیدکننده با هدف صادرات محصولات است.
یزدانی اظهار کرد: بانک توسعه صادرات نیز مکلف است که بیشتر منابع خود را با نرخ کمتر از ۶ درصد به بنگاههایی که در حوزه صادرات و در قالب خدمات فنی و مهندسی فعالیت میکنند، تخصیص دهد.
پیش از این نیز سامانه اطلاعات مکانی شهرکها و نواحی صنعتی راهاندازی شده بود اکنون نیز سامانه «مدیریت طرح و پروژه سازمان» به نشانی اینترنتی www.pm.isipo.ir در دسترس عموم مردم قرار گرفته است. همچنین در آیندهای سامانه طرح و پژوهشها از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی قرار است راهاندازی شود. با سامانه «مدیریت طرح و پروژه سازمان» میتوان همه فعالیتهای عمرانی در سطح شهرکهای صنعتی را رصد و پیگیری کرد.
در آیین رونمایی از این سامانه که با هدف استقرار دولت الکترونیک و شفافسازی فعالیتها راهاندازی شده است، جمعی از مدیران سازمان مدیریت و برنامهریزی و مدیران سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی حضور داشتند. سامانه «مدیریت طرح و پروژه» سامانه مدیریت طرح و پروژه سبب میشود همه افراد دسترسی یکسان به اطلاعات قراردادها و مناقصهها، قیمتها در سطح شهرکهای صنعتی استان و پیمانکاران داشته باشند.
به کمک این سامانه مناقصهها با شفافیت بیشتر انجام میشود و همه اجزا به صورت شبکه از شرایط قراردادها اطلاع مییابند و جلوی هرگونه انحصار و رانت اطلاعاتی گرفته میشود. در این سامانه، سازمان سفارشدهنده کار در جریان روند کار قرار میگیرد و موجب میشود کار جدای از عملیات جاری به صورت نرمافزار انتزاعی شکل نگیرد و بهتدریج به همه شبکههای مالی، سفارش کار، صورت وضعیت گسترش یابد که موجب موفقیت طرح میشود. لازمه این امر این است که پیگیریها استمرار یابد و عملیات جاری سازمان بر اتکای این سامانه باشد.