Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ

زمانی که قیمت ارز بالا، بهره وام 16 تا 25 درصد است که در گذشته 33 درصد بوده و در امریکا 0.25 درصد و روسیه صفر درصد است، تولیدکننده ایرانی چطور می تواند با محصولات دیگر کشورها در بازارهای جهانی رقابت کند.

 بعد از برجام، فرصت های مختلفی پیشروی فعالان اقتصادی ایرانی قرار گرفت. البته که هنوز چالش های جهانی با وجود ترامپ رخ می دهد، اما وضعیت با قبل از تحریم ها فرق کرده است. در کنار مشکلات تحریم های بین المللی که طی برجام برداشته شد، مشکلات و موانع داخلی همچنان پابرجاست. صادرکنندگان و تولیدکنندگان داخلی با مشکلات و مسایل دست و پنجه نرم می کنند تا بتوانند نقشی در بازارها داشته باشند. غلامعلی سلیمانی، بنیان‌گذار هلدینگ سولیکو در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران از مسایل و  مشکلات داخلی صحبت کرد.

*مشکل صادرکنندگان ایرانی برای حضور در بازارهای جهانی چیست؟ آیا صحبت های اخیر ترامپ و چالش های جهانی می تواند در این باره نقشی داشته باشد؟

مشکل تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی با صحبت های ترامپ و نوسانات جهانی نیست، در واقع مساله اصلی در داخل کشور است. در این راستا مسئولان باید وضعیت سیاسی و اقتصادی و شرایطی که باید بین دو کشور حاکم باشد را پیگیری کنند. به این ترتیب، وزارتخانه های کشور باید سعی کنند فرصت صادرات به دیر کشور را به وجود آورند. به طور مثال ما روابط خوبی با کشور سوریه داریم اما اجازه صادرات به سوریه را نداریم. به جایش عربستان و ترکیه به سوریه صادرات انجام می‌‌‌دهند.

*دولت ها باید در این زمینه چطور برخورد کنند؟

 دولت باید دولتی اقتصادی باشد. اگر دولت ایران مانند ترکیه، یک دولت اقتصادی باشد، شرایطی را به وجود می آورد که تولیدکننده و صادرکننده ایرانی بتوانند در بازارهای جهانی فعالیت کنند. اما متاسفانه این موضوع به طور کلی در دیدگاه دولتمردان وجود ندارد.

*برای صادرات بهتر و مطلوب تر چه اقداماتی باید انجام داد؟

اگر می خواهیم صادرات خوب داشته باشیم، باید تولید خوب داشته باشیم. برای تولید خوب هم به نیروی انسانی ماهر و کارکشته نیاز است. آموزش نیروی ماهر، هزینه دارد که باید از محل مالیات ها پرداخت شود. اما زمانی که دولت و ملت اعتقادی به مالیات ندارد، پس نمی توان انتظار وجود دولتی قوی هم داشت. دولت ها در ایران، قانون مند و شفاف نیستند. نه تنها دولت، بلکه مردم و ملت هم باید قانون مند و شفاف باشند. در حال حاضر هم دانشگاه خوب و نیروی انسانی ماهر وجود دارد، اما زمان برداشت که می شود، نیروی کار آموزش دیده از ایران می رود. به این ترتیب حتی به تولید نمی رسیم که بخواهیم بعد از آن به صادرات بپردازیم.

*از دیگر موانع و مشکلات برای حضور در بازارهای جهانی چیست؟

زمانی که قیمت ارز بالا، بهره وام 16 تا 25 درصد است که در گذشته 33 درصد بوده و در امریکا 0.25 درصد و روسیه صفر درصد است، تولیدکننده ایرانی چطور می تواند با محصولات دیگر کشورها در بازارهای جهانی رقابت کند. دولت باید دولتی صادراتی باشد تا صادرات اجرا شود. سیاست گذار، دولت است و فعال اقتصادی مجری. قوانین و چارچوب و استراتژی دولت هم بر مبنای صادرات نیست. در واقع صادرات در ایران شعاری بیش نیست.

*بنابراین موانع داخلی بیشتر از موانع خارجی و بین المللی دخیل هستند؟

بله. به طور مثال ترامپ، برپایه کشور خودش و اقتصاد دولتش کار می کند. او بازرگان است و صحبت هایش حول کشور خودش می چرخد. در واقع هر سیاستمداری در سیاستگذاری هایش ابتدا باید کشور خودش را در نظر بگیرد. اما این شرایط و امکانات برای تجار و تولیدکنندگان ایرانی وجود ندارد.

صادرات در ایران شعاری بیش نیست
تاریخ: دوشنبه 1 آبان 1396