براساس آمار منتشر شده گمرک، سال 1395 رقمی معادل 500 میلیون دلار پارچه وارد کشورمان شده است و نباید فراموش کنیم، حجم واردات اعلام شده، تنها بخشی از واقعیت بازار است، چون همچنان روند واردات غیرقانونی به ایران ادامه دارد و به گفته مقامات صنفی بیش از 30 درصد بازار را به خود اختصاص داده است.
امیر قدیمینژاد، رئیس اتحادیه بنکداران و طاقهفروشان پارچه در این زمینه گفت: واردات بیرویه و نا مناسب بودن فضای کسب و کار در بازار باعث شده، تار و پود صنعت نساجی گسسته شود، درحالی که میدانیم این صنعت، یکی از اشتغالزاترین و باسابقهترین صنایع کشورمان است.
قدیمینژاد افزود: رکود صنعت نساجی کشور بخصوص در بخش پارچه به دلیل بیتفاوتی مسئولان نسبت به واردات بیرویه پوشاک و کالای ساخته شده است، به صورتی که وقتی پارچه و برخی منسوجات که داخل کشورمان توان تولید آن را داریم، در حجم بسیار زیاد وارد ایران میشود، قطعا صنایع پارچهبافی و نساجی ایران نیز دچار مشکل میشود. به عنوان مثال، اکنون در انواع پارچه، پتو و دیگر محصولات بافته چنین مشکلی داریم.
این مقام صنفی تاکید کرد: سهم بازار پارچههای خارجی در ایران، 50 درصد تعیین شده و باقی بازار در اختیار تولیدات ایرانی قرار دارد، اما نکته قابل توجه اینکه پارچههای وارداتی با کماظهاری و برخی تخلفات گمرکی وارد بازار میشود که باعث رقابت ناعادلانه تولیدات ایرانی با پارچههای وارداتی میشود.
رئیس اتحادیه بنکداران و طاقهفروشان پارچه گفت: وقتی صحبت از قاچاق در این صنف میشود، نباید به واردات پارچه از کوه و مبادی غیرقانونی فکر کنیم، چون در شرایط فعلی تمام پارچههای وارداتی غیرقانونی از گمرک خارج میشوند، به این ترتیب که صاحبان کالا با کماظهاری یا سایر تخلفها کالایشان را وارد میکنند و همین نکته عاملی است برای کاهش قدرت رقابت تولیدات ایران چون محصولات خارجی بسیار ارزانتر از تولیدات ایران است.
قدیمینژاد درباره توان تولیدی داخل کشورمان تاکید کرد: با توجه به این که تولید در ایران صرفه اقتصادی ندارد و اصولا واردات بیرویه باعث از بین رفتن سرمایهگذاریهای قدیم شده، اکنون جایگاه مناسبی در صنعت نساجی نداریم و سرمایهگذاری جدیدی صورت نگرفته است و همین امر عاملی برای عقبگرد نساجی ایران شده است.
وی با اشاره به سهم بازار وارداتیها گفت: از 50 درصد پارچههای وارداتی تقریبا 30 درصد از کشور چین وارد بازار ایران شدهاند و باقی موارد هم به ترکیه، تایلند، اندونزی و برخی کشورهای اروپای شرقی اختصاص یافته. این درحالی است که بسیاری از کشورهای جنوب شرق آسیا، توان تولیدی بسیار پایینتر از ما در شرایط فعلی دارند، ولی محصولاتشان براحتی وارد بازار ایران میشود که جای سوال از مسئولان وجود دارد. قدیمینژاد درباره تعداد افراد شاغل این صنف افزود: اواخر دهه 80، حدود 8000عضو در این صنف فعال بود، اما مشکلات اقتصادی باعث شد تا تعداد اعضا به کمتر از 3000 واحد کاهش یابد و با توجه به تلاشهایی که صورت گرفته، اکنون نزدیک به 4000 فعال با 15هزار نفر اشتغالزایی داریم.
رئیس اتحادیه بنکداران و طاقهفروشان پارچه تصریح کرد: مالیات برارزش افزوده، بیمه و نبود تقاضای خرید، باعث شده بسیاری از فعالان بازار به دنبال کاهش نیروی کار و تعطیلی واحدهای خودرفتهاند، چون به دلیل مشکلات اقتصادی اغلب فعالان صنف نسیه فروش شدهاند تا بلکه بتوانند امور خود را بگذرانند.