براساس تصمیم کمیسیون تلفیق، سهم تولید از هدفمندی یارانهها در فاز دوم هدفمندی ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده که به اعتقاد فعالان صنعتی این روند چندان دردی از صنعت دوا نمیکند، چراکه همانند فاز نخست، شش دستگاه دیگر در این رقم ذینفع هستند که با این روند سهم تولید از هدفمندی تنها کمتر از دو هزار میلیارد تومان است. به نظر میرسد که اجرای این مصوبه همان مشکلات قدیمی فاز نخست را احیا خواهد کرد. اما در همین حال، مدیرکل دفتر آمار و فرآوری دادههای وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با خبرنگار گسترش صنعت با تاکید بر اینکه سهم ۱۰ هزار میلیارد تومانی تولید از درآمد فاز دوم هدفمندی یارانهها هنوز تایید نهایی نشده است، از آغاز رایزنیهای این وزارتخانه با هدف افزایش سهم صنعت از درآمد فاز دوم هدفمندی یارانهها خبر داد و گفت: رقم تعیین شده در فاز دوم هدفمندی یارانهها همانند فاز نخست شش وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، نیرو، نفت، راه و شهرسازی و کشور را در برمیگیرد. سیدمهدی نیازی افزود: بر این اساس پیشبینی میشود، رقم تایید شده ۱۰ هزار میلیارد تومانی که سهم تولید از فاز دوم است، بین این دستگاهها تقسیم شود که بر این اساس کمتر از دو هزار میلیارد تومان به صنعت و معدن اختصاص خواهد یافت. وی تصریح کرد: در حال حاضر وزارت صنعت، معدن و تجارت معتقد است که این رقم هنوز به تایید نهایی نرسیده، بنابراین در حال رایزنی برای افزایش سهم صنعت و معدن از درآمدهای فاز دوم هدفمندی یارانهها هستیم. به گفته مدیر کل دفتر آمار و فرآوری دادههای وزارت صنعت، معدن و تجارت، این وزارتخانه در تلاش برای افزایش سهم صنعت و معدن به ۴۵ درصد از رقم نهایی است.
نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان مولیبدن نیز در گفتوگو با خبرنگار گسترش صنعت با تاکید بر اینکه رقم پیشبینی شده برای تولید در فاز دوم هدفمندی یارانهها چندان کمکی به این بخش نخواهد کرد، گفت: درحال حاضر برای ساخت بخش احیای فولادسازی و همچنین گندله حدود یکهزار میلیارد تومان سرمایهگذاری نیاز است.
علیمحمد ابوییمهریزی افزود: این آمار نشان میدهد که رقم پیشبینی شده پاسخگوی نیازهای صنعت یا بهبود وضعیت فعلی نیست، در حالی که قرار است با افزایش هزینه حاملهای انرژی، هزینههای تولید نیز افزایش یابد، بنابراین با این روند باید دیدگاهها در مورد پرداخت یارانه به بخش صنعت تغییر کند.
وی ادامه داد: باید شرایط پرداخت یارانه بخش صنعت به گونهای باشد که ۴۰درصد هزینهها را پوشش دهد و واحدهای صنعتی نیز بتوانند با افزایش بهرهوری، ۴۰ درصد هزینهها را کاهش دهند و تنها متحمل ۲۰ درصد فشار وارده شوند. عضو کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با بیان اینکه در حال حاضر اقتصاد در رکود انتظاری قرار دارد، تصریح کرد: در این شرایط تنها طرحها و صنایعی که پشتوانه دولتی دارند قادر به ادامه فعالیت هستند؛ در حالی که هرچه نرخ ارز و در کنار آن یارانهها هم افزایش یابد تنها هفت درصد هزینهها را پاسخ میدهد.
ابوییمهریزی با اشاره به سهم ۳۰ درصدی بخش تولید از درآمد فاز نخست هدفمندی یارانهها، اظهار کرد: اگر در آن شرایط سهم تولید که در کنار شش دستگاه دیگر قرار گرفته بود به موقع پرداخت میشد، امروز شاهد مشکلات بخش صنعت نبودیم.
وی بر حمایت از صنعت و کنترل شوکهای وارده بر این بخش تاکید و اظهار کرد: اگر با افزایش هزینههای مالی، هزینهها طبق روند جهانی پیشرود، قسمتی از آن توسط یارانهها پوشش داده خواهد شد. عضو کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه داد: اما سهم دو هزار میلیارد تومانی صنعت از درآمد فاز دوم هدفمندی یارانهها تنها اتلاف منابع را به دنبال دارد و صنعت را احیا نخواهد کرد، بلکه مرگ آن را به تاخیر میاندازد. در همین حال، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: در فاز دوم هدفمندی تنها ۳۰ درصد یارانه به تولیدات صنعتی اختصاص یافته که این میزان با گذشته هیچ تفاوتی ندارد، در حالی که هماکنون اختلافنظرهای فراوانی درباره برخی تبصرههای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها وجود دارد که بررسی و رفع آن در حال پیگیری است. علی علیلو افزود: دولت جدید در بحث هدفمندی راه دولت قبل را در پیش گرفته و ساختار هدفمندی را تغییر نداده است اما نکته بارز آن است که مجلس با هرگونه گشایش و رونق در همه زمینهها اعم از اقتصادی و صنعتی اعلام آمادگی و تاکید فراوان داشته است.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن تاکید کرد: وزرای اقتصادی دولت رویکردی ویژه به بخش تولید دارند و طی چند جلسه در راستای حمایت از تولید طرحهای خود را ارائه کردند، اما صحبت به تنهایی کافی نیست و باید دید در عمل چگونه رفتار میکنند. وی با اشاره به اینکه در فاز اول هدفمندی یارانهها اهمیت چندانی به بخش تولید داده نشد، افزود: امید است در فاز دوم اجرای قانون هدفمندی یارانه بخش تولید بیشتر مورد توجه دولت قرار گیرد.