Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ

نساجي در پاکستان طي دهه هاي اخير نقش مهمي در درآمدزايي و اشتغال جوانان و مردم اين خطه داشته است و به گفت کارشناسان اين حرفه با وجود فراز و نشيب هاي زياد همچنان به عنوان ستون فقرات صنايع اين کشور به شمار مي رود.

به گزارش ايرنا، صنعت نساجي از زمان استقلال پاکستان در سال 1947 ميلادي تاکنون، يکي از قديمي ترين و بزرگترين صنايع مادر در اين کشور به شمار مي آيد. اين کشور، هشتمين صادرکننده منسوجات نساجي به آسيا است. نساجي، بزرگترين صنعت توليدي و اشتغالزاي پاکستان و به عنوان نماد استفاده از کالاي توليدي داخل مطرح است.
بر اساس آمارها، شش بخش اصلي توليد نساجي در پاکستان شامل `در حال چرخش، بافندگي، در حال پردازش، چاپ، توليد پوشاک و توليد انواع نخ` وجود دارد و 57 درصد صادرات صنعتي پاکستان را توليدات نساجي تشکيل مي دهد.
صنعت نساجي که 8.5 درصد توليد ناخالص ملي پاکستان را تشکيل مي دهد، رتبه هشتم آسيا را در توليدات نساجي در اختيار دارد، دومين صنعت بزرگ پاکستان در حوزه جذب نيروي انساني و اشتغالزايي است.
با توجه به رکود توليدات صنعت نساجي در پاکستان در سالهاي اخير به دليل مشکلات کمبود انرژي برق و گاز، اين صنعت در سال مالي 2017-18 ميلادي رشد 12.8 درصدي را تجربه کرد و درآمد آن به 4.4 ميليارد دلار رسيد.
صادرات توليدات نساجي از نظر ارزش در شش ماه اول سال 2017 ميلادي نسبت به مقدار مشابه سال گذشته 7.18 درصد افزايش داشته است و به 7.2 ميليارد دلار افزايش يافت.
*** پيشينه تاريخي صنعت نساجي در پاکستان
از لحاظ تاريخي، `دره سند` پاکستان که مردم در آن به بافتن لباس از پنبه محلي مي پرداخته اند، نقش چشمگيري در تجارت پاکستان با ساير نقاط دنيا داشته است
ابريشم اين منطقه در رم، مصر، انگليس واندونزي شناخته شده و محبوب است.
در دهه 1950 صنعت نساجي به عنوان يک بخش و مرکزصنعتي پاکستان پس از گذشت مدت زمان کوتاهي از استقلال جنوب آسيا از سلطه بريتانيا پديد آمد و هدف آن نيز خودکفايي و عدم وابستگي به واردات توليدات نساجي از انگليس بود.
پيش از آن، استعمار پير انگليس که به مدت يک قرن بر شبه قاره هند تسلط داشت، با پيروي از سياست استعمارگرايانه خود ضمن خريد بسيار ارزان مواد خام و پنبه از کشاورزان فقير و زحمتکش پاکستان و هند و تبديل آن به پارچه با استفاده از صنعت نساجي مدرن با قيمت چند برابر اين کالا به مردم شبه قاره فروخته مي شد.
دولت پاکستان در سال 1974 ميلادي با اتخاذ برخي اقدامات اساسي از جمله تاسيس شرکت صادرات پنبه پاکستان (CEC) در صدد افزايش توليدات صنعت نساجي برآمد.
بنابراين از زمان تشکيل شرکت صادرات نخ در سال 1947 ميلادي تا سال 2000 تعداد کارخانه هاي نساجي در اين کشور از سه به 600 کارخانه افزايش يافت و طي اين مدت تعداد دوک هاي نخ ريسي صنعتي از 177 هزار به 805 ميليون رسيد.
*** وضع کنوني صنعت نساجي پاکستان
با توجه به نقش مهم صنايع نخ ريسي در رشد و پيشرفت صنعت نساجي، دولت پاکستان اهميت فراواني به آن قائل بوده و در حال حاضر تعداد واحدهاي نخ ريسي به 521 واحد افزايش يافته است.
الياف مصنوعي که از نايلون، پلي استر، اکريليک، پلي اولفين تهيه مي شود در زمان کنوني و در بازار پاکستان به وفور يافت مي شود.
در صنعت نساجي پاکستان همچنين سه نوع نخ رشته توليد مي شود که نخ ريسي استات، نخ رشته اي پلي استر و نخ ريسي نايلون از جمله آنان هستند.
توليدات پشمي صنعت نساجي پاکستان از جمله توليدات مهم و معروف در اين کشور به شمار مي آيند و نخ پشمي، نخ اکريليک، پارچه، شال، پتو و قالين از جمله معروفت ترين محصولات صنعت پشم نساجي در پاکستان هستند.
ابريشم مصنوعي از ديگر توليدات صنعت نساجي پاکستان است و مواد تشکيل دهنده اين کالا بسيار شبيه به ابريشم طبيعي است، اما به دليل مصنوعي بودن آن قيمت آن از ابريشم اصلي بسيار پايين تر است.
در حال حاضر 90 هزار دستگاه بافندگي ابريشم مصنوعي در سراسر پاکستان فعاليت دارد.
*** شيوه حمايت دولت از فعالان اين عرصه
صنعتگران پاکستاني در کنار توليد انبوه در بازار به کيفيت توليدات خود نيز توجه ويژه اي مي دهند، به گونه اي که با پيشرفت و رشد در صنعت نساجي اين کشور توانسته است چند نوع پارچه باکيفيت به بازار عرضه نمايد به نحوي که اين توليدات توانسته با برندهاي معروف جهان به رقابت بپردازند و موفقيت هايي نيز کسب کند.
با اين حال صنعت نساجي پاکستان با رقيبان سرسختي در منطقه از جمله هند، بنگلادش و ويتنام روبروست و دولت پاکستان نيز سعي کرده است با ارائه تسهيلات و اقدامات مناسب از رکود توليدات صنعت نساجي در اين کشور جلوگيري کند.
رئيس اتاق تجارت و صنايع اسلام آباد نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در اسلام آباد در خصوص حمايت هاي دولت از صنايع نساجي فعال در اين کشور گفت:به دليل اينکه پاکستان عضو سازمان تجارت جهاني است، دولت نمي تواند به صورت مستقيم نظير ارائه تسهيلات از صادرات کالاهاي صادراتي اين کشور حمايت کند.
`شيخ عامر وحيد`حمايت دولت از برگزاري نمايشگاه توليدات و محصولات صادراتي پاکستان در ديگر کشورها و پرداخت بيش از 90 درصد هزينه هاي راه اندازي نمايشگاه را از حمايت هاي دولت از توليدکنندگان عنوان کرد.
وي از کمبود انرژي برق و گازبه عنوان چالش بزرگ پيش روي صنعت نساجي پاکستان ياد کرد و گفت:تامين بخش زيادي از پارچه مود نياز مردم از بازار داخلي، باعث شده است تا اين صنعت با گذشت زمان طولاني از زمان راه اندازي بتواند در عرصه اشتغالزايي و توليد اين کشور خودنمايي کرده و حرفي براي گفتن داشته باشد.
عامر وحيد مي گويد: اگرچه طي 10 سال گذشته صدها واحد توليد محصولات نساجي در پاکستان به دليل بحران نگران کننده انرژي بسته شده و هزاران نفر از کارگران بيکار شده اند، مردم پاکستان اين روزها بيش از هر زمان ديگري به استفاده از توليدات کشور خود در دوخت لباس و پوشاک وطني اهميت مي دهند.
اين فعال اقتصادي پاکستان، توليد پارچه با کيفيت و مطابق نظر و سليقه مردم پاکستان، قيمت مناسب محصول و کوتاه شدن دست واسطه ها و کاهش بازه از توليد تا عرضه را از دلايل افزايش اقبال مردم اين کشور به پارچه و محصول توليدي در داخل کشور عنوان مي کند.
*** صاحبان واحدهاي صنفي: شهروندان پاکستاني کالاي مرغوب را مي پسندند
زنان و مردان اين کشور براي تهيه لباس و پوشاک خود نظير`قميص`(به عنوان لباس زنان)به پاکستاني بودن آن اهميت زيادي مي دهند.
کارگاه هاي کوچک و بزرگ نساجي پاکستان در شهرهاي فيصل آباد، کراچي و ديگر شهرهاي صنعتي اين کشور و شرکت هاي بزرگ تهيه پوشاک، با برندسازي و اجراي زنجيره توليد از تهيه الياف تا فروش آن، پارچه ها و پوشاک با کيفيت توليد پاکستان را به دست مشتريان مي رسانند.
مدير فروش يکي از فروشگاه هاي زنجيره اي عرضه پوشاک پاکستان با عنوان ` کادي` (Khaadi) که در زمينه فروش پوشاک سنتي مردم اين کشور، لباس زنانه و بچگانه و بدليجات توليدي پاکستان فعاليت مي کند نيز به خبرنگار ايرنا گفت:تلاش شده است تا با برندسازي و جلب اعتماد مشتريان، کالاي با کيفيت به آنان عرضه شود.
`سيدوفا عباس` اضافه کرد:بر اساس اصول فروش لباس در اين فروشگاه ها تلاش شده است تا با خريد محصول بدون واسطه از توليدکننده، اين محصولات با قيمت مناسب عرضه شده و مشتري نيز با اطمينان خاطر کالاي خود را از اين فروشگاه ها خريداري کند.

«نساجی» ستون فقرات صنعت پاکستان
تاریخ: یکشنبه 20 خرداد 1397