مدیر طرح ملی توسعه کسب و کار وزارت کار با اشاره به اینکه بخشنامه وزارت صنعت مبنی بر عدم فعالیت شرکتهای پوشاک خارجی در ایران گفت: شرکتهایی باید قطع همکاری کنند که فقط فروشنده پوشاک هستند، نه اینکه سفارش تولید میدهند.
به گزارش شمانیوز، رضا تازیکی، مدیر طرح ملی توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار وزارت کار در گفت: وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، درباره آخرین وضعیت اجرای طرح توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار (تکاپو) به عنوان یکی از طرحهای اشتغالزای دولت گفت: در حالی که کشورهایی مانند مصر، صربستان و گرجستان با صنعت پوشاک بیش از ۶۰۰ هزار شغل در ۵ سال ایجاد میکنند که در کشور ما به این صنعت توجهی نمیشود. ظرفیتی که این صنعت دارد هیچ صنعت دیگر ندارد، این صنعت از نظر میزان اشتغال و میزان هزینه قابل رقابت با هیچ صنعتی نیست. در بنگلادش با وجود اینکه نساجی ندارد حدود ۲۵ میلیون نفر در صنعت پوشاک کار میکنند و صادرات هم دارند.
وی ادامه داد: در کشور ما اگر سرمایه گذار خارجی بخواهد سرمایه گذاری کند، اینقدر مراحل سرمایه گذاری دشوار است که یک سرمایه گذار خارجی عطایش را به لقایش میبخشد و سرمایه گذاری نمیکند، علاوه بر اینکه موانع کسب و کار وجود دارد، هیچ حمایت قانونی از سرمایه گذار نمیشود، تعدد مجوزها وجود دارد. باید یک پنجره واحد وجود داشته باشد و خیال فرد راحت باشد که وقتی کسی میخواهد سرمایه گذاری کند گرفتار بوروکراسی اداری نمیشود.
تازیکی درباره اقدامات سیاست گذاری وزارت کار در حمایت از پوشاک داخلی گفت: برای اولین بار چندین شرکت خارجی را برای سفارش دادن وارد کشور کردیم، با یک سرمایه گذار خارجی حدود ۲۰ میلیون یورو با شرکتهای داخلی قرارداد بسته بودیم. راهاندازی بزرگترین مرکز تخصصی آموزش و تولید پوشاک را در دو شهر مشهد و تهران در دستور کار داشتیم. کسانی را در این مراکز آموزش میدهیم که ۱۰۰ درصد بازار کار دارند. با توجه به اینکه این مرکز اتصال بازار بین المللی دارد، قرارداد را با شرکت منعقد میکنیم و نیرو را پس از آموزش مشغول کار میکنیم. در این مرکز آموزش جامع توسط متخصصین بین المللی به افراد آموزش داده میشود.
وی با انتقاد از آموزش سازمان فنی و حرفهای در رسته پوشاک گفت: این سازمان با معطلی ۲ ساله هنرجویان را آموزش میدهد. یعنی هنرجویان را حدود ۲ سال آنها را معطل میکند و آموزش لازم و متناسب با بازار کار را ارائه نمیکند. ما در راستای طرح تکاپو با آموزش ۱۵ روزه دورههای راسته دوزی فرد را مشغول به کار میکنیم و نیازی به این نیست که فرد ۲ سال آموزش خیاطی ببیند چرا که در حال حاضر الگو کشی با نرم افزار انجام میشود.
تازیکی بیان کرد: درراستای طرح تکاپو ظرفیتهای مختلف را شناسایی کردیم، به بازار بین المللی وصل شدهایم. تا کنون ۲۰ میلیون یورو سفارش گرفتهایم و بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ شغل در کارگاه تولید پوشاک در استان تهران، گیلان، مازندران و البرز در طول ۳ ماه سال ۹۷ ایجاد کردیم. تمام این شغلها جدید بودهاند، این ۲ هزار و ۸۰۰ شغل جدید بوده است، اما مشکل اینجاست که به محض نوسانات ارزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت بخشنامهای مبنی بر قطع همکاری شرکتهای خارجی در رسته پوشاک صادر شد. این بخشنامه مورد انتقاد وزارت کار است. چرا که مانع فعالیت شرکتهایی میشود که دانش فنی به کشور میآورند و سفارش تولید میدهند.
وی گفت: شرکتهای خارجی که در چند ماه گذشته در ایران سرمایه گذاری کرده بودند، هر کدام جداگانه در حال لغو قرار داد هستند. این شرکتها دانش آورده بودند که این بخشنامه مانع از فعالیت این شرکتها هم شده است. یعنی وزارت صنایع بخشنامهای برای عدم همکاری تمام شرکتهای خارجی صادر کرده است، در حالی که این بخشنامه مناسب نیست. شرکتهایی باید قطع همکاری کنند که فقط فروشگاه فروش پوشاک خارجی در کشور افتتاح کردهاند نه اینکه شرکتهایی قطع همکاری کنند که به کشور ما دانش آوردهاند و سفارش ۲۰ میلیون یورویی دادهاند. چرا باید این بخشنامه صادر شود و این چنین مانع همکاری در حوزه پوشاک میشود.
تازیکی با بیان اینکه اگر این بخشنامه اصلاح نشود، در بازه زمانی ۲ ماه آینده ۶ هزار نفر به تعداد بیکاران اضافه میشود گفت: در صورت لغو قرارداد این شرکتها ۲ هزار و ۸۰۰ نفر شغل جدیدی که ایجاد شده بود و ۳ هزار نفری که در این فروشگاهها مشغول هستند بیکار میشوند. وزارت صنعت باید برای شرکتهایی که در ایران سفارش دادند استثنا قائل میشد، برای اولین باربود که پوشاک ایرانی با برند Made in iran به کشور ترکیه صادر شد. اما در یک ماه اخیر وزارت صنعت با این بخشنامه عمومی مانع از فعالیت تعدادی از شرکتهایی شد که در ایران سرمایه گذاری کردند و سفارش پوشاک داخلی دادند.
وی بیان کرد: یکی از تفاهم نامهها با آن شرکت خارجی راه اندازی بزرگترین مرکز تخصصی آموزش تولید پوشاک در دو شهر مشهد و تهران بود. مقرر شده بود که متخصصان آنها از آن کشور به ایران بیایند و آموزشهای لازم را بدهند و قرار بود ایران تجهیزات لازم را آماده کند. در حال حاضر تمام تجهیزات با همکاری وزارت کار، دانشگاه امیر کبیر و سازمان فنی و حرفهای آماده شده است، بخشی از کار هم تحت تعهد آن شرکت بود که انجام داد، اما با این بخشنامه وزارت صنعت هم چیز معطل شده است. اگر قرار باشد جلو سفارشها گرفته شود و فعالیت نکند، چگونه دانش از کشورهای دیگر وارد کنیم؟!