نائب رییس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک با تاکید بر اینکه افزایش مناطق آزاد دو صنعت پوشاک و کفش را در معرض نابودی قرار میدهد، اظهار داشت:
نائب رییس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک با تاکید بر اینکه افزایش مناطق آزاد دو صنعت پوشاک و کفش را در معرض نابودی قرار میدهد، اظهار داشت: افزایش این مناطق بدون اعمال نظارت و بسترسازی بر مناطق فعلی، منافع ملی را دچار خسران خواهد کرد در حالیکه هر روز شاهد از بین رفتن صنعت و تولید داخلی هستیم جای تعجب است که مجددا مناطق آزاد بدون هیچ گونه بازنگری بر قوانین فعلی و بسترسازی جهت انجام کامل قوانین در مناطق کنونی، افزایش مییابد.
بهرام شهریاری با ابراز تعجب از اینکه لایحه افزایش تعداد مناطق آزاد در شرایط خاص کنونی به عنوان اولویت اقتصاد ایران، در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفته است، اذعان داشت: تصویب ایجاد مناطق آزاد جدید اشتباهی فاحش و خطایی استراتژیک است و در واقع موجب تشدید بحران اشتغال، آسیب بیشتر به اقشار زحمتکش کارگر و خانوادههایشان و فشار بیشتر به بدنه تولیدکنندگان و صنعتگران خواهد شد.
وی افزود: در حالی که انتظار میرفت با توجه به تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری درخصوص حمایت از تولید ملی و با توجه به آنکه ایشان امسال را سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری کردند، مجلس شورای اسلامی در این خصوص ورود جدی کرده و با استفاده از ظرفیت نظارتی خود اقدام به اصلاح مناطق آزاد کند اما در کمال تعجب شاهد آن هستیم که نه تنها این مهم اتفاق نمیافتد بلکه بیم آن میرود که برخی از نمایندگان مجلس با نگاههای بخشی و منطقهای اقدام به تصویب این مناطق کرده و خواسته یا ناخواسته منافع ملی را قربانی منافع منطقهای خود کنند.
وی با اشاره به آسیبهای فراوان معافیت کالای همراه مسافر در مناطقآزاد به دو صنعت پوشاک و کفش گفت: در حالحاضر به دلیل نبود نظارت، کالاهای مسافری به صورت سازمان یافته از طریق مناطقآزاد وارد سرزمین اصلی میشود. این در حالی است که مدیران مناطقآزاد وارد شدن کالاهای مسافری از طریق مناطقآزاد به سرزمین اصلی را قبول نمیکنند، اما هماکنون گروههایی وجود دارند که افرادی را در بازههای مختلف زمانی به مناطقآزاد برده و به دلیل نبود پایش مسافران، کالای همراه مسافر به ویژه پوشاک و کفش را از این مناطق بیرون آورده و به صورت تجمیع شده وارد بازار تهران میکنند. شهریاری با رد این ادعای مسوولان مناطقآزاد مبنی بر خروج کالای همراه مسافر طبق قانون، خاطرنشان ساخت: قانون کالای همراه مسافر تاکید دارد که در طول یکسال اشخاص یک بار از پرداخت عوارض معاف هستند و بعد از آن باید حتی تا دو برابر ارزش کالا را پرداخت کنند در صورتیکه در سالهای گذشته هیچ نظارتی بر تردد مسافران صورت نپذیرفته است. وی با اشاره به اینکه دریافت نکردن عوارض از مسافران برای بار دوم موجب ورود کالای قاچاق به سرزمین اصلی میشود، گفت: با توجه به اینکه در مناطقآزاد هیچ نظارتی بر تردد مسافران وجود ندارد، حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد کالاهای وارداتی از این طریق به صورت قاچاق وارد میشود. نایب رییس اتحادیه پوشاک تردد به مناطقآزاد را برای عدهای به عنوان شغل مطرح کرد و عنوان کرد: برای عدهای تردد به این مناطق به شغل تبدیل شده است، برخی گروههای سازمان یافته تعدادی از مسافران را به این مناطق برده و چمدانهای کالای قاچاق را به سرزمین اصلی وارد میکنند.
وی افزود: هماکنون گمرک تنها در دو منطقهآزاد ارس و اروند به صورت پایلوت مستقر است، طبق توافق سال گذشته میان گمرک و دبیرخانه شورای عالی مناطقآزاد، استقرار گمرک بایستی در کلیه مناطقآزاد انجام میشد اما به دلیل «وسعت زیاد مناطق فعلی» و «جانمایی غلط این مناطق و وجود نقاط شهری و روستایی» این امکان وجود ندارد.