هيات نمايندگان اتاق بازرگاني تهران در جلسه امروز خود خواستار تلاش دولت براي تامين آرامش فعالان بخش خصوصي شدند.
به گزارش خبرگزاري آريا، فرهاد فزوني عضو هيات نمايندگان اتاق تهران در چهل و دومين نشست هيات نمايندگان اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران که با حضور غلامرضا پناهي؛ سرپرست معاونت ارزي گفت: در نشست پيشين هيات نمايندگان که دبير شوراي عالي امنيت ملي حضور يافت، نمايندگان بيش از ساير جلساتي که وزرا در آن شرکت ميکنند آزادانه سخن گفتند و گريزي هم به صحراي سياست زدند. شايد به اين دليل که احساس ميکردند ريش کاري آنان در دست دبير شوراي عالي امنيت ملي گير نيست.
وي افزود: با اين همه سخنان فعالان بخش خصوصي که از دل پُر سوز آنان برآمده بود بر دل دبير شوراي عالي امنيت ملي نشست و گزارش ايشان به مقام معظم رهبري هم بر دل رهبر انقلاب. آنگاه که حرفي از دل برآيد لاجرم بر دل نشيند. رهبري نيز سعي کردند که اين سخنان را بر دل هيات دولت بنشانند.
عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني اظهار داشت: از نظر من فرمايشات رهبري در نشست با هيات دولت حاوي نکات بسيار مهمي بود که به برخي از آنان اشاره ميکنم. رهبري فرمودند: «دولتها به طور معمول و رايج بخش خصوصي را وارد اقتصاد نکردهاند. » بايد گفت جانا سخن از زبان ما ميگويي. دهههاست گلهمنديم که دولتها هيچ توجهي به بخش خصوصي و خواستههاي آنان نميکنند. حرف فقط حرف دولت است. فقط دستور ميدهند، بخشنامه صادر ميکنند و انتظار دارند که بخش خصوصي بگويد سمعاً و طاعتاً و سريعاً مجري دستورات باشد؛ زهي خيال باطل. چنين نبوده و چنين نيز نخواهد بود.
وي ادامه داد: فعالان بخش خصوصي انتظار دارند دولتها از توان، دانش و تجربه آنان در يک بازي برد-برد به درستي استفاده کنند و چشمشان فقط به دنبال مال و دارائي اين بخش نباشد. دولتها بايد به ياد داشته باشند که فعالان بخش خصوصي نه تنها مديريت هزينه را به درستي ميدانند که مديريت توليد درآمد و توليد ثروت را نيز به خوبي ميشناسند. اما دولتمردان پشت درهاي بسته هم براي درآمد و هم براي هزينهکرد آنان تصميم ميگيرند. صد البته هم راه به جايي هم نميبرند.
فزوني خاطرنشان کرد: رهبري فرمودند حرفهاي بخش خصوصي را «بخوانيد و بشنويد و ببينيد. » از نظر من فرمودند که گزارشهايي که براي شما ارسال ميکنند با دقت و تعمق بخوانيد. درباره آنها غور و تعمق کنيد، مفاهيم را حلاجي کنيد و خواستههاي آنان را مورد تجزيه و تحليل قرار دهيد. همچنانکه در هامش بسياري از گزارشات تقرير ميکنيد، فقط ننويسيد «ملاحظه شد. » عکسالعملي نشان دهيد. دستور يا پاسخي شايسته و درخور به آن گزارشها بدهيد. همانطور که ايشان گزارش شوراي عالي امنيت ملي را خواندند و دستور دادند.
عضو هيات نمايندگان اتاق تهران تصريح کرد: رهبري فرمودند که به سخنان بخش خصوصي فقط گوش ندهيد، آن را با گوش جان بشنويد که «حرفهاي درستي است.» آنچه ميگويند سخنان فعالان و دلسوزان اقتصاد کشور است. آن کلمات گفتههاي کساني است که يا عاشق يا ديوانه توليد هستند. فقط شما حرف نزنيد به آنان نيز فرصت سخن گفتن بدهيد. آنان زماني سخن ميگويند که مشکلاتشان از حد توان ميگذرد. بيا و حال اهل درد بشنو به لفظ اندک و معني بسيار.
رهبري فرمودند «ببينيد». يعني نگاه گذرا کردن کافي نيست، بصيرت داشته باشيد و با چشم دل ببينيد: اگر به چشم تو بيقيمتند و کوچک قدر/ به پيش اهل بصيرت بزرگ مقدارند. فزوني ادامه داد: رهبري فرمودند «بايد ثبات و آرامش براي فعالان اقتصادي تامين شود. » يعني امروز قانوني نگذاريد و فردا کسي که همان قانون را اجرا کرد، متخلف بخوانيد؛ يعني امروز ارز را به قيمتي به فعالان اقتصادي نفروشيد و فردا مابهالتفاوت طلب کنيد. اين رويه نه اعتماد بخش خصوصي را به دنبال دارد و نه شرعي است. معامله رسمي و قانوني براساس قوانين کشور و مصوبات دولت انجام شده است. عمل شما دبه در آوردن و غيرشرعي است.
فزوني گفت: چرا با يک بند (بند 5بسته سياست ارزي) آرامش سرمايهگذاران و فعالان اقتصادي کشور را بهم ميزنيد که مجبور شويد تنها دو روز بعد، براي همين مايه تنش، استثنا و بند و تبصره در نظر بگيريد، غير از آشفتگي در اقتصاد چه به وجود آوردهايد؟ غير از بذر عدم اعتماد چه کاشتهايد؟
وي با بيان اينکه تامين ثبات و آرامش يعني بگير و ببند؟، اظهار داشت: 40سال است که براي مبارزه با گرانفروشي ميگيريد و ميبنديد و جريمه ميکنيد اما حتي يک بار هم به نتيجه مورد نظر خود نرسيدهايد. کافي نيست؟ مگر نه اينکه آزموده را آزمودن خطا است. تا کي براي حل مشکلات اقتصادي که خودتان به وجود ميآوريد، چاره را تنبيه و جريمه و تعزير و انبارشکني و مصادره مال و کالاي فعالان بخش خصوصي ميدانيد؟ امروز در انبارها را شکستيد و کالاها را حراج کرديد، چهار ماه بعد که اين کالاها تمام شد چه ميکنيد؟ مرکز تهيه و توزيع پوشک راه خواهيد انداخت؟ فزوني تاکيد کرد: وقتي دولت ميگويد «صادرکنندگان ما، حتي صادرکنندگان دولتي و خصولتي، ارزي را که بايد امروز در اختيار سامانه نيما قرار دهند، 48ساعت بعد در اختيار اين سامانه ميگذارند، اين کار خيانت به کشور است»، چه پيامي را به فعالان اقتصادي ميدهيد؟ وضعيت اقتصادي ما در چه شرايطي است که 48ساعت دير پرداخت، خيانت به کشور تعبير ميشود؟ دولتي که هر 48ساعت مصوباتش را تغيير ميدهد و يا 52700ساعت است که به پيمانکاران خود بدهکار است و پول کارکرد آنان نميپردازد و هر روز بدهياش به بانک مرکزي بيشتر ميشود، چرا 48ساعت تاخير در پرداخت را خيانت به کشور ميخواند؟ جفا نه، خيانت. عملکرد دولت را چه بايد ناميد؟ بعد هم ميگوئيد گلهمندي نکنيد. آقاي وزيري ميگويد بالاخره همينه که هست، بيخود اعصاب، روح و روان همديگر را آزار ندهيم. فعلاً وضعيت همين است. يعني چه؟ يعني اميد به فردا نداشته باشيم؟ چرا باور نميکنيد که اگر سرمايه فعالان ايراني و خارجي را براي شکوفايي اقتصاد کشور ميخواهيد جز با آرامش و ثبات در بازار و سياست و جامعه به دست نخواهد آمد.
وي در پايان ابراز اميدواري کرد: اميدوارم اينک که مقام معظم رهبري پذيراي سخنان بخش خصوصي هستند، اتاق بازرگاني گزارشهاي بيشتري خدمت ايشان عرضه کند و مقام معظم رهبري نيز اظهار لطف کرده و زماني را براي ديدار با نمايندگان فعالان اقتصادي اتاق تهران و شنيدن سخنان آنان تعيين و ابلاغ کنند.
همچنين کوروش پرويزيان رييس کانون بانک ها و موسسات خصوصي صبح امروز (سه شنبه) و در جلسه هيات نمايندگان گفت: رتبه ايران در آزادي اقتصادي در جهان رتبه خوبي نيست و از سال 2006تاکنون در رتبه 156قرار داريم.
وي افزود: آزادي اقتصادي تضمين حقوق مالکيت افراد جامعه است و بايد دخالت دولت در اقتصاد به حداقل برسد؛ بر اين اساس اين شاخصها در تصميمات مهم اقتصادي بسيار حائز اهميت به شمار ميروند.
رييس کميسيون بازار پول و سرمايه اتاق ايران گفت: در اين شاخص رتبه ايران اکنون در دنيا 156است؛ ضمن اينکه تاثيرپذيري اين شاخصها از نوسانات نرخ ارز را نيز نبايد ناديده گرفت، اين در حالي است که حضور و مشارکت بخش خصوصي در اين رابطه بسيار مهم است.
وي ادامه داد: پيشنهاد ميشود که يک نهاد غيردولتي به منظور پايش مستمر ريسک کشوري شکل گيرد و از مدلهاي مختلف متناسب با استانداردهاي بينالمللي در اين پايش بهرهبرداري شود.
مديرعامل بانک پارسيان خواستار رتبه بندي موسسات و بنگاه ها در زمينه ريسک توسط اين نهاد شد و گفت: از مدل هاي مختلف براي رتبه بندي و پايش ريسک در بنگاه ها بايد استفاده شود و ريسک بنگاه ها کنترل شود.
پرويزيان اظهار داشت: اين در حالي است که نقدينگي به عنوان يکي از معضلات امروز اقتصاد ايران ميتواند از سوي اين مرکز پايش شود. وي به افزايش نقدينگي در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: در هفته گذشته فقط شرکت سايپا تنها هزار ميليارد تومان خودرو فروخت و ما اين فرصت را داريم تا بازيابي در رفتارهاي اقتصادي خود داشته باشيم.
فعالان اقتصادي اسير بازي مارپله
همچنين محمدرضا نجفيمنش، عضو هيات نمايندگان اتاق بازرگاني تهران نيز گفت: دو ماهي است که براي خريد مواد اوليه و ترخيص آن، مشکلات زيادي ايجاد شده و فعالان اقتصادي کار فرسايشي را تحمل ميکنند؛ چرا که هيات وزيران تصميم گرفته که کنترل و نظارت کند. اين در حالي است که در شرايط کنوني پروندهها بايد در گروه هاي تخصصي وزارت صنعت بررسي شود؛ در حالي که اين مانند يک بازي مارپله شده است.
وي علت اين کُندي تجارت خارجي را چندنرخي بودن ارز دانست و افزود: از زماني که اختلاف نرخ ارز به وجود آمده است، تقاضاي بالا و بيش اظهاري در دستور کار برخي افراد قرار گرفته، پس بايد ارز تک نرخي شده و به مصرفکننده نهايي يارانه داده شود.
نجفي منش گفت: تشکلهاي اقتصادي ميتوانند رگولاتور اين موضوع بوده و بررسي پروندهها را به عهده بگيرند تا کار سريع و مطمئن پيش رود، ضمن اينکه براي کنترل دقيق، ميتوان فيلترهاي ارزشي را براي پروندههاي ثبت سفارش در نظر گرفت.