حمایت از تولید داخلی اکنون جاده یکطرفه بوده و برخی تولیدکنندگان محصولات داخلی نشان داده اند که در شرایط بحرانی، تعهدی به رعایت قوانین این معادله ندارند.
به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا حائری، کارشناس ارشد مسائل صنعتی در یادداشتی به خبرگزاری مهر نوشت: حمایت از تولیدات داخلی در تمام جوامع و کشورها ، رمز پیشرفت اقتصادی، مقابله با بیکاری، تولید ثروت، ایجاد رفاه و حرکت به سمت خودکفایی بوده و از الزامات اقتصاد مقاومتی است؛ این حرکت و شعار سالها است که مد نظر مسئولان و البته آحاد مردم بوده و در سال جاری نیز که هدفگذاری مقام معظم رهبری در این راستا شکل گرفته است، شکل جدیتر و الزامآورتری هم به خود گرفته است .
بسیار امیدوار بودیم که با این نامگذاری در سال جاری و با تمهیدات دولت، هر چه بیشتر شاهد این اتحاد و انسجام فیمابین تولیدکنندگان داخلی و مصرف کنندگان باشیم و انتظار همگان از طرفین این معادله، رعایت حقوق متقابل یکدیگر است.
حقوق مصرفکنندگان با ارتقاء کیفیت محصولات، مناسب بودن قیمتهای فروش و البته خدمات پس از فروش رعایت میگردد و رعایت حقوق تولیدکنندگان با خرید محصولات داخلی و عدم استقبال از محصولات مشابه خارجی توسط مصرفکنندگان عملی میگردد.
اما متاسفانه به نظر میرسد که این جاده یکطرفه بوده و برخی تولیدکنندگان محصولات داخلی نشان دادهاند که در شرایط بحرانی، تعهدی به رعایت قوانین این معادله نداشته و مترصد فرصتی هستند که تا میتوانند نسبت به افزایش نرخ محصولات خود به هر طریق ممکن اقدام نمایند .
بسیاری از این تولیدکنندگان داخلی اعم از محصولات سرمایهای و یا مصرفی با دلیل و بدون دلیل و به بهانه افزایش نرخ ارزو یا کاهش واردات، نسبت به افزایش قیمت محصولات تولیدی خود اقدام نموده و بعضا به خاطر افزایش هر چه بیشتر این قیمتها و با کمک برخی واسطهها، نسبت به احتکار و انبار کردن محصولات تولیدی خود نیز اقدام نموده و از عرضه محصولات خود به بازار امتناع مینمایند تا کمبودهای مصنوعی بیشتری نیز ایجاد نمایند که هر از چند گاهی انباری از این محصولات دپو شده توسط دادستانیها، استانداران و یا سربازان گمنام امام زمان در مناطق مختلف کشور کشف و ضبط میگردد.
آیا منظور از حمایت از تولیدکنندکان داخلی، همین تولیدکنندگان هستند که به دنبال فرصتی هستند تا از شرایط موجود حداکثر بهرهبرداری نموده و از هر طریق ممکن جیب مردم را خالی کنند و بر ثروت خود بیافزایند؟ و البته در هنگامه رکود بازار و تشدید رقابت در یک شرایط عادی اقتصادی، فریاد کمکخواهی از مردم سر بدهند و از مجاری مختلف از جمله دولت ، خواستار حمایت مردم از تولیدات داخلی شوند؟
خاطرمان هست که همین دوسال پیش بود که دولت در بازار خودرو دخالت نمود و هنگامیکه مردم خواستار کاهش قیمت خودروهای ساخت داخل بودند و تقاضای ارتقاء کیفیت خودروهای داخلی را داشتند واز خریدن این محصولات خودداری مینمودند که باعث انبار شدن خودروهای تولیدی داخلی شده بود ، با تلاشهای وزیر صنعت ، معدن و تجارت وقت و موافقت سایر نهادهای دولتی منجمله بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور، طرح فروش اقساطی خودرو با استفاده از منابع بانکی کلید خورد و نقدینگی معادل ۳۰۰۰ میلیارد تومان از این منابع و از طریق مردم به خودروسازان تزریق گردید وانبارهای خودروسازان تخلیه و حتی پیش فروش هم انجام گردید و خودرو سازان را که البته سرمایه های ملی این کشور میباشند را از آن بحران نجات داد . و یا موارد مشابه دیگر .
ای کاش تولیدکنندگان داخلی نیز در این برهه حساس از جنگ اقتصادی و رسانه ای کشور با بیگانگان که مردم نیز به دلیل کاهش قدرت خرید و کاهش ارزش پول ملی با مشکلات بیشماری روبرو هستند به کمک مصرفکنندگان داخلی بشتابند و از گرانفروشیهای بیدلیل و احتکار کالا خودداری نمایند تا مردم نیز در وقت مقتضی جبران نمایند.
البته نقش دولت و سایر نهادهای نظارتی منجمله سازمان حمایت از مصرف کنندگان نیز در این برهه بسیار مهم و تعیین کننده میباشد و دولت باید همانطور که در دو سال قبل تمام قد به حمایت از خودروسازان وارد عمل شد ، اینبار نیز تمام قد به حمایت از مردم و مصرف کنندگان وارد عمل شود.
بدیهی است که حمایت از محصولات داخلی در سالی که به همین اسم ، نام گذاری شده است جاده ای است دوطرفه که نه فقط مردم باید در آن نقش آفرینی داشته باشند بلکه تولیدکنندگان داخلی نیز باید قواعد این بازی را رعایت نموده و سهم و تعهد خود را پذیرفته و ایفای نقش نمایند . دولت نیز به عنوان رکن سوم ، سیاست گذار ، ناظر و داور این بازی باید به حسن اجرای این معادله نظارت دقیق داشته باشد.
پر واضح است که در غیر اینصورت این حرکت برخی از تولیدکنندگان داخلی در حافظه تاریخی مردم باقی مانده و خاطرشان خواهد ماند که در سالی که بنام حمایت از تولیدات داخلی نام گذاری شده بود ، چه رفتاری با مصرف کنندگان داخلی گردید و چه سودهای هنگفتی که به جیب برخی ها از بودجه مردم سرازیر نشد