رییس کنفدراسیون صادرات ایران، گفت: هنوز سررسید سه ماهه به اتمام نرسیده و برای قضاوت درباره عرضه ارز توسط صادرکنندگان و جزییات این عرضه زود است.
محمدلاهوتی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا درباره عرضه ارز در سامانه نیما، اظهار داشت: از ابتدا طرح بر این اساس بود که صادرکنندگان بزرگ مثل پتروشیمی ها، فلزات رنگی و ... ارز خود رادر این سامانه عرضه کنند.
وی با اشاره به اینکه عده ای از صادرکنندگان بزرگ، ارز خود را در نیما عرضه کردند، افزود: اما صادرکنندگان کوچک و متوسط با قیمت تمام شده کالا مواجه هستند که با نرخ نیمایی امکان واگذاری وجود ندارد.
رییس کنفدراسیون صادرات ایران در ادامه گفت: البته روش های تسویه ارز برای صادرکنندگان کوچک و متوسط وجود دارد تا ارز خود را در سامانه نیما عرضه کنند، البته روش های متفاوتی از جمله ثبت واردات به نام خود و یا واگذاری اظهارنامه وجود دارد.
به گفته لاهوتی نکته مهم این است که هنوز سررسید سه ماهه به اتمام نرسیده و برای قضاوت درباره عرضه ارز توسط صادرکنندگان و جزییات این عرضه زود است.
به گزارش ایبِنا، بانک مرکزی بهمنماه سال گذشته با راهاندازی سامانهی «نیما»، مقدمات سامان بخشیدن به بازار ارز کشور را فراهم کرد. سامانه نیما در واقع مخفف عبارت «نظام یکپارچه معاملات ارزی» محسوب میشود و با هدف تسهیل تامین ارز و ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز راهاندازی شده است. سامانه یادشده بدین منظور طراحی شده تا متقاضیان خرید ارز بتوانند درخواست خود را در یک بستر یکپارچه در اختیار فروشندگان ارز قرار دهند و فروشندهای که تمایل به ارائه خدمات دارد، بتواند در بستری سالم و رقابتی، پیشنهاد خریدار ارز را پاسخ دهد. سامانه نیما در واقع بستری آنلاین برای خرید و فروش ارز است.
بازرگانان میتوانند با مراجعه به سامانه جامع تجارت، درخواست خود را برای تامین ارز ثبت سفارشهای غیر بانکی ثبت کنند. پس از ثبت سفارش و با توجه به هماهنگی صورت گرفته بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، این درخواست به صورت خودکار و برخط به سامانهی نیما انتقال پیدا میکند و در نتیجه درخواست خرید ارز بازرگانان توسط صرافیها مشاهده میشود و در صرافیها میتوانند پیشنهاد خود را ارائه کنند.
به صورت کلی فرایند تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان کالا و متقاضیان ارز به دو روش صورت میپذیرد. یکی از روشهای مورد نظر از طریق بانکی است که طی آن واردکننده ثبت سفارش را انجام میدهد و بانک مرکزی از طریق پرتال ارزی، ارز را تامین میکند و از طریق روابط بین کارگزاری بانکهای ایران و سایر کشورها، پرداختها به فروشندگان خارجی صورت میپذیرد. شیوه دیگر، تامین ارز غیر بانکی است که در آن سیستم بانکی دخالت ندارد و صرافیها به عنوان مهره اصلی در تبادل پول ایفای نقش میکنند.
بانک مرکزی روش غیر بانکی برای تامین و انتقال ارز را زاییده تحریمهای بانکی اعلام کرده است. متقاضیان خرید ارز به طریق غیر بانکی میتوانند با استفاده از سامانه نیما اقدام به ثبت درخواست کنند و سپس در صورت پیشنهاد از سوی صرافیها برای ارائهی خدمات، گزینههای موجود را مشاهده و از بین پیشنهادات ارائه شده، مورد مطلوب را انتخاب کنند.
سامانه نیما بهعنوان حلقه مفقوده بین سامانه جامع تجارت و سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی ایفای نقش میکند. یکی دیگر از مزایای استفاده از سامانه نیما، دسترسی تجار به طیف گستردهای از صرافیهای بانکی و تضامنی است و از اینرو نیما میتواند رقابت سالمی بین صرافیهای موجود در این سیستم ایجاد کند.