نمایندگان بخش خصوصی از 24 کشور جهان در نشستی در هند در مورد مسایل فنی و تخصصی مربوط به گواهی مبدا به شور نشستند و فرآیند تمام الکترونیکی شدن آن را مورد بررسی قرار دادند
جلسه شورای گواهی مبدا بینالمللی با حضور نمایندگان 24 کشور در شهر جیپور هند برگزار شد و موضوعات مختلفی از جمله ویرایش جدید دستورالعمل صدور گواهی مبدا، لزوم آموزش مدیران و نیروهای انسانی شاغل در دپارتمانهای صدور این سند، کاهش ریسک حقوقی اتاقهای بازرگانی در چگونگی تائید کشور سازنده کالاها، افزایش خدمات تجاری جدید برای درآمدزایی اتاقهای بازرگانی، مشکلات موجود در فرآیندهای جاری و انتخابات رئیس و نایبرئیس شورای گواهی مبدا بینالمللی طرح و به گفتوگو و تصمیمگیری گذاشته شد.
به گفته حسامالدین حلاج، مدیر کشورهای توسعهیافته و صنعتی در امور بینالملل اتاق تهران، در این نشست مقرر شد با توجه به اعلام نیاز سازمانهای مقصد به این سند تجاری بینالمللی برای تعیین صحت و اصالت اطلاعات، اطلاعات بیشتری از گواهی مبدا قابل استعلام باشد و ساز و کارهای لازم برای پیادهسازی و ایجاد زیرساخت مورد نیاز در اتاق بازرگانی بینالملل (ICC) فراهم شود.
نماینده اتاق تهران در این نشست، گفت: همچنین نمایندگان بخش خصوصی جهان تصمیم گرفتند اتاقهای بازرگانی عضو زنجیره اعتبارسنجی گواهی مبدا حتماً از برچسب یا لوگوی چاپ شده اتاق بازرگانی بینالمللی در گواهیهای مبدا صادره استفاده کنند.
او افزود: موضوع دیگری که در این جلسه مطرح شد تلاش اتاق بازرگانی بینالملل برای تائیدیه سازمانها و دستگاههای ثالث از جمله وزارتخانههای خارجه و بازرگانی کشورها در خصوص اسنادی چون گواهی مبدا، فاکتورها، لیست عدلبندی و ... بود که با استقبال کلیه کشورها مواجه شد. این امر موجب کاهش هزینه و زمان صادرکنندگان در تجارت فرامرزی و بینالمللی میشود و کلید حل این مشکل، تمام الکترونیکی شدن فرآیند صدور گواهی مبدا در اتاقهای بازرگانی عضو زنجیره است.
حلاج ادامه داد: همچنین در نشست فنی این همایش، سناریوهای موجود برای تبادل الکترونیکی گواهی مبدا طرح و در نتیجه مقرر شد اتاق بازرگانی بینالملل به عنوان سازمان مرجع، سناریوی مالکیت سیستم جامع استعلام گواهی مبدا را در اختیار گیرد. در این نشست در مورد دو سناریوی «صدور گواهی مبدا در اتاقهای بازرگانی و ایجاد ارتباط دو سویه بین اتاقها و گمرکات مبدا و مقصد» و «صدور گواهی مبدا در اتاقهای بازرگانی و ایجاد یک هاب اطلاعاتی توسط اتاق بازرگانی بینالملل» برای ارجاع درخواستها و استعلامهای لازم از سوی سازمانهای مقصد» مورد بحث و بررسی قرار گرفت که سناریوی دوم با اقبال بیشتری مواجه شد و در دستور کار بررسی بیشتر قرار گرفت.
لازم به ذکر است اتاق بازرگانی تهران موفق شد در تیرماه 1395 به عنوان چهاردهمین کشور به عضویت زنجیره اعتبارسنجی گواهی مبدا اتاق بازرگانی بینالملل پذیرفته شود. در این فرآیند علاوه بر بیمه شدن گواهیهای مبدا در برابر قصور و اشتباهات احتمالی کابران اتاق در صدور گواهی مبدا، فرآیند به صورت الکترونیک انجام میشود که خود موجب تسهیل امور جاری صادرکنندگان است
همچنین در اردیبهشت ماه سال گذشته و در حاشیه اجلاس اتاقهای بازرگانی آسیا و اقیانوسیه، اتاق بازرگانی تهران طرحی برای تمام الکترونیکی کردن فرآیند صدور و پذیرش گواهی مبدا ارائه کرد که مورد توجه قرار گرفت. براساس این طرح، اتاق تهران اعلام آمادگی کرد تا سیستمی یکپارچه برای صدور گواهی مبدا راهاندازی کند تا علاوه بر اطلاعاتی مانند تاریخ صدور، اتاق بازرگانی صادرکننده و شماره سریال گواهی مبدا؛ اطلاعاتی کلی در رابطه با محتوا مثل وزن، نوع کالا، مقصد کالا و... نیز از گواهی مبدا قابل استعلام و دریافت باشد