رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: خود تحریمی در داخل از تحریم خارجی مشکل آفرینتر است.
به گزارش خبرنگار ایبِنا، فریال مستوفی رییس مرکز سرمایه گذاری خارجی اتاق بازرگانی تهران، اظهار داشت: در شرایطی که با تحریم خارجی مواجه هستیم اما خود تحریمی در داخل از تحریم خارجی مشکل آفرینتر است.
وی افزود: نمی دانم چرا مقامات کشور بر سر اختلافات خود با هم به توافق نمیرسند؟ ما میتوانیم خود تحریمیها را با تعامل و تفاهم اصلاح کنیم. رییس کمیسیون سرمایه گذاری اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: FATF در کشور تبدیل به مسئله ای سیاسی شده است. در هیچ کجای دنیا این قدر سر و صدا برای تصویب و الحاق به این استاندارد بانکی نبود.
مستوفی اظهار داشت: دولت لوایح چهارگانه الحاق به FATF را تهیه و به مجلس داده و مجلس نیز آن را تصویب کرده است. به گفته رییس جمهور، حتی رهبری هم مخالفتی با این موضوع ندارد. پس چه کسی مخالف است؟
رییس مرکز سرمایه گذاری خارجی اتاق بازرگانی تهران افزود: ما نزدیک ٨ ماه منتظر ثبت و راه اندازی اینستکس بودیم اما چند ماه دیگر زمان لازم است که این ساز و کار اجرایی شود. اینستکس انتظارات ما را برآورده نکرده است.
مستوفی با اشاره به معافیت خرید نفت ایران از سوی آمریکا برای ۸ کشور تصریح کرد: با وجودی که ایتالیا و یونان معافیت تحریمی از آمریکا برای خرید نفت ایران داشتند اما در ماههای گذشته نفتی از ایران نخریدهاند.
وی ادامه داد: آمریکا برای معافیتهای بعدی تحریم نفتی ایران تنها به ۵ کشور آسیایی ژاپن، کره جنوبی، چین، هند و ترکیه معافیت خرید نفت ایران را داده و کشورهای اروپایی جزو آن نیستند که بخواهند از اینستکس استفاده کنند.
رییس کمیسیون سرمایه گذاری خارجی اتاق ایران تصریح کرد: با توجه به شناختی که از هند و چین دارم، آنها تمایل دارند ما به ازای کالا و نفت ایران، کالای خود را بفروشند. وی درباره دریافت پول نفت به روپیه از هند نیز گفت: روپیه ارزی جهان روا نیست و نوسان بالایی هم دارد. در ماه های گذشته واردات دارو بیشتر از طریق بانکهای ترکیه بوده که هزینهای ١٠ تا ١١ درصدی را به واردکنندگان ایرانی تحمیل کرده است.
وی با بیان اینکه همواره مخالف تعیین نرخ دستوری برای ارز بوده ام، افزود: نرخ ارز را عرضه و تقاضا تعیین می کند. زمانی که دولت نرخ ارز را در ابتدای سال ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد، همه اعضای اتاق و کارشناسان اقتصادی نسبت به این موضوع واکنش منفی نشان دادند و نتیجه آن را نیز مشاهده می کنیم.
رییس کمیسیون سرمایه گذاری خارجی اتاق بازرگانی با انتقاد از صدور بخشنامه های متعدد و متناقض از سوی دولت، اظهار داشت: پیش از این فقط بنزین قاچاق می شد اما حالا می بینیم که کالاهای اساسی و گوسفند زنده نیز قاچاق می شوند.
مستوفی راه حل مشکلات کشور را حل اختلافات بین مسئولین و ایجاد آرامش در کشور عنوان کرد و گفت: در حال حاضر به ۸۰ میلیون نفر یارانه نقدی می دهیم در حالی که اگر این ۴۵ هزار تومان پرداختی به هر نفر را صرف سرمایه گذاری در پروژه های مختلف کرده بودیم، امروز برای بسیاری از افراد شغل ایجاد شده بود و آنها حقوق کار خود را دریافت می کردند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: دو سال پیش دولت ۱۶ هزار میلیارد تومان برای کمک به تولید در اختیار صنعت قرار داد اما بیشتر این مبلغ صرف پرداخت اقساط عقب افتاده و سود آن به بانک ها شد و تنها بخش کوچکی از آن به تامین سرمایه در گردش بنگاه ها رسید.
وی با بیان اینکه نیازمند استراژی اقتصادی در کشور هستیم، اظهار داشت: در حال حاضر نمی دانیم که باید در چه موضوعاتی سرمایه گذاری کنیم. در حالی که هر دو سال یکبار استراتژی صنعتی از سوی وزارت صنعت نوشته می شود، اما این استراتژی ها به جای اجرا در کتابخانه ها خاک می خورد.
رییس مرکز سرمایه گذاری اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: قوانین سرمایه گذاری خارجی در کشور خوب است اما در برخی موارد نیاز به اصلاح دارد که ما نظرات اتاق بازرگانی در این زمینه را در اختیار مجلس قرار داده ایم.
مستوفی یکی از شاخص های اصلی اقتصادی در کشور را آزادی اقتصادی نامید و با اشاره به همکاری اتاق تهران با موسسه فریزر گفت: در اتاق تهران از موسسه فریزر دعوت کردیم تا گزارشی در زمینه آزادی اقتصادی تهیه کنیم.
وی بررسی شاخص آزادی اقتصادی را در ۵ شاخه اندازه دولت، مقررات، پول شفاف، حقوق مالکیت و قوه قضاییه نامید و افزود: موسسه فریزر تنها از اطلاعات و آمار نهادهای بین المللی مانند بانک جهانی برای بررسی شاخص های آزادی اقتصاد استفاده می کند. از آنجایی که برخی از آمارها درباره به روز نبود، اما با اطلاعاتی که اتاق تهران در اختیار این موسسه قرار داد، رتبه کشور از ۱۴۹ در سال قبل به ۱۳۰ کاهش یافت هرچند که این رقم نیز بسیار بالاست.