در نشست بخش خصوصی ساتان مازندران با معاون وزیر امور خارجه و نمایندگان استان در مجلس، ضمن تشریح انتظارات بخش خصوصی و ارائه راهکارها متناسب با آن، از مسائلی نظیر راهاندازی کمیته صادرات در مجلس، و انتخاب رایزنان اقتصادی دارای اهلیت و متخصص برای تسریع و تسهیل در مبادلات تجاری سخن گفتند.
سید رسول مهاجر، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، در سفر یکروزه خود به مازندران در نشست مشترک با مدیران دستگاه های اجرایی، مدیران بنگاه ها و فعالان اقتصادی استان شرکت کرد.
صادرکنندگان مازندران در این نشست دغدغه های خود را در زمینه حمل و نقل، کمبود زیرساختها، مشکلات و تعهدات ارزی، بیمه محصولات، و موانع دست و پاگیری که در صادرات و ترخیص کالا از گمرک پیش روی آنهاست عنوان کردند تا بدانند وزارت امور خارجه چه پاسخ و یا راه کاری برای حذف چالش ها دارد.
کمیته صادرات در مجلس راه اندازی شود
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با اشاره به تحریم های ظالمانه ای که به دلیل فشارهای آمریکا بر بانکه ای کشور تحمیل شده است، از تأثیر آن بر روند صادرات گفت و از سوی دیگر، برخی تحریم ها را به سبب اینکه توانستیم از اتکا به صادرات نفت تا حدود زیادی خارجی شویم؛ سبب خیر دانست.
سید رسول مهاجر با اشاره به نقش مجلس در کمک به حوزه صادرات، پیشنهاد داد که کمیته صادرات در مجلس راه اندازی شود و به صورت تخصصی روی محور صادرات کار شود.
وی با بیان اینکه سیاست های حوزه صادرات باید تغییر کند، افزود: مشکلاتی در وارد کردن ارز حاصل از صادرات وجود دارد اما پیشنهاد دادیم که به جای ارز می توانند کامیون و کانتینر یخچال دار وارد کنید.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه با اشاره به فرصت های گردشگری بالایی که در مازندران وجود دارد، به طور ویژه به توریسم سلامت اشاره کرد که می تواند اقتصاد خوبی را در گردشگری رقم بزند.
هیچ تعارفی با وزرا نداریم
نماینده مردم ساری و میاندورود و سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در این نشست با اشاره به مشکلاتی که در حوزه ارز وجود دارد، از سوی دیگر ارز 4200 تومانی را فاقد معنا و مفهوم دانست.
علی بابایی کارنامی با انتقاد از برخی تصمیمات دولت، اظهار داشت: در بانک مرکزی مشکل داریم؛ به عنوان نمونه یک کالایی سه ماه است که وارد یکی از بنادر شمال شده، تمام اقدامات قانونی انجام گرفت ولی معطل امضای معاون بانک مرکزی است. و این فرد باید پاسخ بدهد که چرا علی رغم همه راه های قانونی، به کالا اجازه ترخیص داده نمی شود.
وی تأکید کرد: با هیچکدام از وزرا تعارف نداریم و ضمن اینکه با همهشان رفاقت داریم؛ هر زمانی که لازم باشد از آنها در صحن مجلس توضیح می خواهیم.
رایزنان اقتصادی دارای اهلیت باشند
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ساری نیز از معاون وزیر امور خارجه خواست که واقعیت ها به درستی دیده شود. صادرکنندگان نباید دغدغه ارز و حمل و نقل داشته باشند. دولت باید زیرساخت های صادرات را فراهم و مشکلات را رفع کند.
عبداله مهاجر دارابی اظهار کرد: مسئله دیگر مربوط به رایزنان اقتصادی است که تأکید داریم باید دارای اهلیت و تخصص باشند؛ چون تسلط رایزنان به مسائل تجاری برای بخش خصوصی بسیار مهم است و رایزنان در مواقع لزوم باید براساس راه کارهایی که وجود دارد از طریق ارتباطات و تعاملات، روند مبادلات تجاری را تسهیل کنند.
وی در پایان تأکید کرد: تجارت خارجی اگر با شرایط فعلی پیش برود همچنان مشکل داریم؛ به همین دلیل در مورد اهلیت و تأثیرگذاری رایزنان اقتصادی لازم است که با مدیریت وزارت امور خارجه، دقت بیشتری صورت بگیرد.
ضرورت برنامه ریزی برای توسعه مناسبات تجاری با کشورهای هدف
مدیر کل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران هم در این نشست با اشاره به ضرورت برنامه ریزی برای توسعه وگسترش بیش از پیش مراودات و مناسبات اقتصادی وتجاری با کشورهای هدف تصریح کرد، بخشی از موانع ومشکلات صادراتی مطرح شده توسط صادرکنندگان وفعالان اقتصادی حاضر در این نشست نظیر مشکلات نقل وانتقال ارز، تغییردستور العمل های حوزه تجاری، ایجاد ممنوعیت صادراتی برخی از محصولات، ضعف ساختار بخش های اقتصادی سفارت خانه ها، همچنین کمبود کارشناسان اقتصادی ماهر در سفارت خانه ها و.. باایجاد معاونت دیپلماسی اقتصادی در وزارت امور خارجه واقدامات مجدانه این معاونت تدبیر شده ودر حال رفع شدن است.
مهدی گلچوب ابراز امیدواری کرد: بکارگیری نیروهای کار آزموده با نگاه اقتصادی و رایزنان تجاری با رویکرد تسهیل گری در موضوعات مرتبط اقتصادی وتجاری می تواند محرک بسیار خوبی برای تقویت همکاری های اقتصادی وتجاری با کشورهای هدف باشد.
گلچوب همچنین بهره مندی از ظرفیت تعرفه ترجیحی کشورهای عضو ارواسیا را فرصت بسیار مناسب برای فعالین اقتصادی وتجاری دانست وافزود: بخشی از مشکلات ناشی از تحریم های ظالمانه به ویژه انتقال ارز از طریق تجارت باکشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و همچنین تهاترکالاها قابل جبران می باشد که ضرورت دارد تجار وبازرگانان به این موضوع نیز توجه داشته باشند.
وی در ادامه ضمن تشکر از اقدامات موثر وزارت امور خارجه به ویژه در حوزه دیپلماسی اقتصادی، تغییر رویکرد در وزارت امور خارجه را گامی اساسی در توسعه تجارت خارجی با محوریت صادرات دانستند واز صادر کنندگان وفعالان اقتصادی استان خواستند از این ظرفیت ایجاد شده نهایت استفاده را ببرند.
نماینده وزارت خارجه در مازندران در کنار بخش خصوصی
نماینده وزارت امور خارجه در مازندران گفت: این نمایندگی با تمام توان در کنار بخش خصوصی قرار دارد، حتی فراتر از وظایف در خدمت فعالان اقتصادی هستیم.
اسرافیل امیری ادامه داد: به عنوان نمونه؛ یک تاجر هندی به دنبال خرید دو هزار تن کیوی بود که او را با یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان کیوی در استان آشنا کردیم.
وی اعلام کرد: سال 98، نمایندگی وزارت امور خارجه در مازندران در بین 25 نمایندگی حائز رتبه عالی شده و از وزیر امور خارجه همچنین استاندار مازندران لوح تقدیر دریافت کرده است.