رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه سلایق شخصی و مجوزها نیز از سال 97 به بعد که بانک مرکزی سکان ارز و تجارت را به دست گرفته، بهم ریختگی را در صادرات ایجاد کرد، گفت: دولت توقع دارد که صادرکنندگان علیرغم تناقضات رفتاری و دستورالعمل های آنها شکل داده است، رشد صادرات را به ارمغان بیاورد.
به گزارش خبرنگار اکسپورتنا، مسعود خوانساری در مراسم تقدیر از صادرکنندگان نمونه استان تهران درباره نقش صادرات در رشد کشور اظهار کرد: در سال 99 نسبت به سال 98 کاهش صادرات و واردات را تجربه کرده ایم و تراز تجاری کشور نیز در سال 98 و 99 منفی بوده است.
وی افزود: روند ماهانه مقداری صادرات و واردات حکایت از آن دارد که صادرات و واردات تحت تاثیر شرایطی همچون بخشنامه های متعدد و تصمیمات متناقض قرار گرفته و متاسفانه دولت توقع دارد که صادرکنندگان علیرغم این تناقضات صادرات رو به رشدی را تجربه نمایند.
به گفته رئیس اتاق بازرگانی تهران، نوسانات عجیب و غریب در حوزه صادرات متاثر از تصمیم گیری های متناقض است، ضمن اینکه مقاصد صادراتی نیز حکایت از آن دارد که اگر قرار باشد که صادرات کشور رونق گیرد، تنها نباید صادرات ایران به ده کشور صورت گیرد و بر روی آن متمرکز شود؛ اگرچه باید همسایگان را در اولویت صادرات قرار داد؛ اما پتانسیل صادراتی کشور بسیار بالا است.
خوانساری گفت: روند تغییرات ارز و صادرات غیرنفتی حکایت از آن دارد که اگرچه قیمت ارز در سال 99 دو برابر شده و ارزش ریال 100 درصد کاهش یافت، اما صادرات کشور روند کاهشی به خود گرفته که علت آن عدم استفاده از این موقعیت استثنایی برای ارزآوری کشور به دلیل تصمیمات دولت است.
وی اظهار داشت: صادرات متناسب با رشد دو برابری نرخ ارز رخ نداده و البته روند کاهشی را هم به خود گرفته که علت آن تنگ نظری های حاکم بر سیاست های اقتصادی کشور و شکل گیری متولی های تجارت خارجی کشور است.
خوانساری در تشریح چالش های حوزه تجارت خاطرنشان کرد: باید یک روز تصمیم بگیریم، نمی توان با دنیا در مخاصمه بود و انتظار داشت که اقتصاد را جزیره ای اداره کرد؛ ضمن اینکه این امکان وجود دارد که با توجه به تولیدات داخلی، بتوانیم به اقصی نقاط دنیا صادرات داشته باشیم که این کار دستگاه دیپلماسی کشور است که بتوان صادرات کشور را رونق داد.
وی افزود: هم اکنون دستگاههای مختلف درحوزه تجارت دخالت دارند و اگر بپذیریم که سازمان توسعه تجارت باید کار را پیش برد، اما دستگاههای متعدد در حوزه صادرات تصمیم گیری می کنند؛ ضمن اینکه نرخ ارز و سیاست های تجاری ظرف یکسال اخیر با تلاطمات بسیاری مواجه بوده و سخنرانی های مقامات اجازه این را نمی دهد که صادرکنندگان برنامه ریزی دقیقی را برای کار خود داشته باشد.
خوانساری گفت: یکی از معضلات اصلی برای صادرات، تغییرات و نوساناتی است که در مقررات ارزی کشور ایجاد میشود و البته به سایر بخشنامه ها نیز تعمیم داده میشود؛ ضمن اینکه سلایق شخصی و مجوزها نیز از سال 97 به بعد که بانک مرکزی سکان ارز و تجارت را به دست گرفته، بهم ریختگی را در صادرات ایجاد کرده است.
وی افزود: از سال 97 به بعد علیرغم شرایط تحریم، اما دخالت بانک مرکزی منجر به بروز اشکال در صادرات غیرنفتی کشور شده است؛ بنابراین به جای تنبیهی عمل کردن اگر تشویقی برخورد می کردیم، صادرات ما در این موقعیت کاهش ارزش ریال، می توانست دو برابر رقم کنونی شود. پس ما در داخل کشور مشکل تولید نداریم و تولیدکنندگان با حداکثر 70 درصد ظرفیت کار می کند، چراکه بازار داخلی و خارجی ندارد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: اگر برخورد تشویقی با صادرکنندگان صورت می گرفت و موانع پیش روی آنها برداشته می شد، می توانستیم در خیلی از کشورها بازارهای خوبی به دست آورده و رقم صادرات را به بالغ بر 100 میلیارد دلار برسانیم.