Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با انتقاد از افزایش نرخ بهره پول توسط بانکها و موسسسات مالی گفت: باید مسابقه بین نرخ بهره و نرخ تورم در کشور متوقف شود، چرا که در این صورت اهداف شعار امسال محقق نخواهد شد.

محمدرضا مرتضوی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره اخبار منتشر شده مبنی بر رسیدن بهره بانکی به 30 درصد تا پایان خرداد ماه توضیح داد: در دین اسلام رباخواری حرام شده است و روی این موضوع تاکید زیادی هم شده اما متاسفانه امروز شاهد این هستیم که صحبت از بهره 30 درصدی می‌شود که این تاسف‌آور است.

وی افزود: اقتصادی که در آن بهره 30 درصدی داده می‌شود، نمی‌تواند اقتصاد تولیدمحور باشد. در چنین اقتصادی سرمایه‌ها به سمت تولید سوق پیدا نمی‌کنند، به ویژه آنکه کشور ما در شرایط رکود تورمی نیز بسر می‌برد.

وی اظهار کرد: در حالی ربا از سوی دین اسلام حرام اعلام شده که متاسفانه شاهد آن هستیم که برخی موسسات با اسامی مقدس دست به دریافت بهره می‌زنند. این اوج بی‌اخلاقی است و هرچقدر هم برای این کار توجیه آورده شود، قابل قبول نیست. ربا از جمله مسائل اقتصادی است که در دین اسلام بارها و بارها انجام آن نهی شده اما متاسفانه الان شاهد این هستیم که با اسامی مقدس در کشور ربا داده می‌شود.

مرتضوی با اشاره به اینکه تنها چند کشور در دنیا دارای نرخ تورم دو رقمی بوده که یکی از آنها ایران است، گفت: متاسفانه دولتهای گذشته همواره سوءمدیریت خود را از طریق نرخ تورم و نرخ بهره مدیریت کرده‌اند و این باعث رواج بازار سفته‌بازی و رباخواری در کشور شده است. هم‌اکنون بانکها در زمینه دادن بهره بیشتر به پول مردم در حال سبقت گرفتن از یکدیگر هستند. این در حالی است که قرار بود در جامعه اسلامی قرض پرداختی قرض حسنه باشد و نقش مردم و تعاونی‌ها در اقتصاد افزایش یابد اما اتفاق دیگری در حال رخ دادن است.

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه بالا بودن نرخ بهره پول انگیزه سرمایه‌گذاری و تولید را در کشور از بین می‌برد، توضیح داد: ائمه جمعه باید همانقدر که در نمازهای جمعه به موضوعاتی مانند بدحجابی در جامعه می‌پردازند، به مسائلی مانند رباخواری و لزوم ترویج قرض‌الحسنه نیز بپردازند.

جارو کردن بیت‌المال هنر نیست

وی با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی اظهار کرد: اینکه تاکید بر مصرف تولید داخلی می‌شود به این معنی نیست که تولیدکنندگان نیز هر جنسی را تولید کرده و تحویل مردم دهند. اگر تولیدکننده‌ای جنس بی‌کیفیت و نامرغوبی را تولید کند و به مردم بفروشد، درآمد او حرام است و مرتکب بی‌اخلاقی هم شده است.

مرتضوی افزود: اگر دستورات ساده اسلامی در کشور اجرا شود، بانکها و موسسات مالی دیگر نخواهند توانست این چنین به رباخواری دامن بزنند. قرض‌الحسنه نباید فقط برای ازدواج در کشور باشد. سیاست پرداخت وام قرض‌الحسنه در اصل باید برای حوزه کار و اقتصاد باشد، چرا که همان جوانی که ازدواج می‌کند بعدا به دنبال کار خواهد بود که با چنین نرخ‌های بهره‌ای نمی‌توان انتظار کار و تولید و اشتغالزایی را داشت.

وی با انتقاد از پرداخت یارانه نقدی به همه مردم عنوان کرد: جارو کردن بیت‌المال بدون برنامه‌ریزی برای آن هنر نیست. پرداخت یارانه نقدی به همه مردم حتی بیش از جمعیت کشور کار را به جایی رسانده که به جای تاثیر مثبت بر اقتصاد مردم، باعث شده تا سرانه مصرف بسیاری از مواد غذایی اساسی در سبد خانوار کاهش یابد.

بی‌اخلاقی‌ها تکرار نشود

دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه بین فرهنگ و اقتصاد ارتباط غیرقابل انکاری وجود دارد، توضیح داد: وقتی ما خود را جمعیت فرهنگی می‌دانیم باید نگاه به اقتصاد ما هم در همین راستا باشد. یکی از بارزترین موضوعات در این حوزه عدالت است. هیچ جامعه‌ای بدون رویکرد عدالت خواهانه نمی‌تواند خوشبختی را در معیشت مردمش ایجاد کند. بدترین حالت این است که همه چیز داشته باشیم اما نتوانیم آن‌را به ثروت تبدیل کنیم.

وی افزود: به عنوان مثال در مقوله آب دستور فرهنگی ما این است که آب مایه حیات است و باید در مصرف آن صرفه‌جویی کنیم اما برخورد ما با منابع آبی کشور درست نیست. یا در حوزه سرمایه‌های اجتماعی رفتار ما درست نیست و باعث شده بسیاری از نخبگان از کشور خارج شده و جذب سایر اقتصادهای جهان شوند. به خاطر همین بی‌توجی‌ها امسال به نام اقتصاد و فرهنگ نامگذاری شده است.

وی با یادآوری اینکه در هشت سال گذشته کمترین توجه به حوزه فرهنگ شد، عنوان کرد: زمانی شاهد پخش فیلمی از سوی رئیس جمهوری سابق در مجلس بودیم که این کار اوج بی‌اخلاقی بود. باید تلاش کنیم دیگر این بی‌اخلاقی‌ها تکرار نشود.

رئیس کل خانه صنعت و معدن ایران
تاریخ: یکشنبه 17 فروردین 1393