Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: صادرکنندگان ۹۷ تا‌ پایان تیرماه ۱۴۰۰مهلت دارند تا‌ به‌منظور ایفای تعهد ارزی، درخواست خود را ثبت کنند که این مهلت برای صادرکنندگان ریالی تا‌ آخر خرداد است.

اکسپورتنا: محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفته است: «صادرکنندگان سال 97 که هنوز رفع تعهد ارزی نکرده‌اند، نمی‌توانند تسهیلات بانکی دریافت کنند، ثبت‌سفارش به‌منظور واردات برای آنها امکان‌پذیر نخواهد بود، معافیت‌های مالیاتی به آنها تعلق نمی‌گیرد، مالیات بر ارزش افزوده آنها مسترد نمی‌شود، از مشوق‌های صادراتی محروم خواهند شد و کارت‌های بازرگانی آنها تمدید نمی‌شود.»

وی افزود: بر اساس قانون، در صورت عدم رفع تعهد ارزی در مدت زمان اعلام‌شده، اسامی صادرکنندگان متخلف باید به قوه قضائیه معرفی شود. اما به‌دلیل اینکه قوانین و مقررات متعدد در عدم بازگشت ارز نقش اصلی را بازی می‌کند، به نظر می‌رسد قوه قضائیه در این رابطه وارد گود نشده و مسوولیت را به دستگاه‌های اجرایی واگذار کرده است.

لاهوتی ضمن تا‌کید بر آخرین مهلت رفع تعهد ارزی صادرکنندگان سال ۹۷ اظهار داشت: صادرکنندگان ۹۷ تا‌ پایان تیرماه ۱۴۰۰مهلت دارند تا‌ به‌منظور ایفای تعهد ارزی، درخواست خود را ثبت کنند. البته این مهلت برای صادرکنندگان ریالی تا‌ آخر خرداد است. لازم به تا‌کید است که این مهلت تمدید نمی‌شود.

به گفته او،‌ صادرکنندگان اعلام می‌کنند که خواهان رفع تعهد ارزی سال ۹۷ خود هستند، ارز در اختیار دارند و می‌خواهند ارز صادراتی را به روش‌های اعلام‌شده از سوی سیاستگذار به کشور وارد کنند. کمیته اقدام ارزی نیز پرونده آنها را بررسی خواهد کرد.

او افزود: ما در کمیته اقدام ارزی، پرونده‌ها را به‌ صورت مورد به مورد بررسی می‌کنیم که البته این کار بسیار زمان‌بر است و سیاست درستی برای ایفای تعهد ارزی نیست؛ چراکه ممکن است صادرکننده نتواند تا‌ مهلت تعیین‌شده، خود را با این کمیته هماهنگ کند یا زمان کافی برای رسیدگی به همه پرونده‌ها فراهم نباشد. چنانچه سیاستگذار می‌خواهد ارز به کشور برگردد باید مسیرها را هموار و کوتاه کند.

لاهوتی مشکلات صادرکنندگان سال ۹۷ را به سه دسته تقسیم کرد و گفت: سال ۹۷ سال هجوم بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌ها بود. از این رو بخش زیادی از صادرکنندگان به‌واسطه این بخشنامه‌ها دچار سردرگمی شدند، به گونه‌ای که برخی از این بخشنامه‌ها صادر و پس از آن حذف شدند.

به گفته او، در سه سال گذشته حدود ۱۱۰ تا‌ ۱۲۰ بخشنامه فقط در حوزه صادرات صادر شده است. از این رو بسیاری از صادرکنندگان به‌واسطه این بهم‌ریختگی در سیاستگذاری نتوانستند ارز خود را به کشور بازگردانند. از جمله این سیاست‌ها، معافیت یک میلیون یورویی برای صادرات و درصدبندی صادرات برای بازگشت ارز بود.

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: سوء‌استفاده از کارت‌های بازرگانی نیز دلیل دوم عدم رفع تعهد ارزی سال ۹۷ محسوب می‌شود، به گونه‌ای که برخی از افراد نسبت به دریافت کارت بازرگانی اقدام کردند و کارت خود را در اختیار دیگران قرار دادند به گونه‌ای که حتی نمی‌دانستند چه کالایی با این کارت صادر شده است.

لاهوتی صادرات ریالی را سومین مشکل صادرکنندگان در سال ۹۷ عنوان کرد و گفت: صادرکنندگانی که به عراق، افغانستان و کشورهای CIS صادرات انجام می‌دادند، با ممنوعیت صادرات ریالی، ‌نتوانستند رفع تعهد کنند. این گروه نیز در لیست بدهکاران ارزی قرار گرفتند.

بر اساس اظهارات رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق ایران، همزمان با کاهش صدور بخشنامه‌ها در سال‌های ۹۸ و ۹۹، شاهد کاهش تعداد صادرکنندگانی هستیم که ارزشان به کشور بازنگشته است./دنیای اقتصاد

سه مشکل صادرکنندگان در سال 97 که منجر به عدم رفع تعهد ارزی شد
تاریخ: سه شنبه 18 خرداد 1400