Facebook
Twtitter
Twtitter
ارسال برای دوستان
نسخه مناسب چاپ

یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه نساجی با استفاده از فناوری نانو پتوی آنتی‌باکتریال مخصوص هواپیما تولید می‌کند. این پتو که از جنس پلی‌استر اکریلیک است حاوی نانوذرات بوده و علاوه‌براین مقاومت بالایی در برابر آتش دارد. این شرکت انواع پارچه‌های تاری و پودی را تولید می‌کند و پارچه پرده‌ای، مانتویی، کت و شلوار، پیراهنی و روکش صندلی از جمله محصولات آن به شمار می‌رود. این شرکت دانش‌بنیان به‌تازگی وارد حوزه تولید پارچه مخصوص ایربگ‌های خودرو شده است.

این شرکت فعال در حوزه نساجی در ساوه مستقر بوده و تمامی مراحل تولید پارچه از بافندگی تا رنگرزی و تکمیل نهایی در سوله‌های آن انجام می‌شود. به طور کلی دو نوع پارچه وجود دارد که شامل تاری و پودی و حلقوی‌ می‌شود، بافت پارچه تاری و پودی تخت بوده در حالی که پارچه حلقوی گردبافت است. دستگاه‌های بافت این دو نوع پارچه متفاوت بوده و هر یک از آنها برای تولید محصولات خاصی استفاده می‌شود.

تولید پتوی آنتی‌باکتریال هواپیما

به گفته سعید اسفندیار، مشاور فنی این شرکت؛ چند سالی است که شرکت برای ایرلاین‌های مختلف کشور پتوهای پروازی تولید می‌کند. برای تولید پتوهای هواپیما استانداردهای سختگیرانه‌ای وجود دارد که یکی از آنها کندسوز بودن این محصول است. مجموعه با به‌کارگیری فناوری نانو از سه سال پیش شروع به تولید پتوهایی با خاصیت آنتی‌باکتریال کرده که مانع از شیوع بیماری و آلودگی در محیط هواپیما می‌شود.

پتوهای هواپیما با استفاده از نخ‌های رنگی بافته می‌شوند، در مرحله تکمیل نهایی علاوه‌بر مواد کندسوز کننده، نانوذرات نیز وارد بافت پارچه می‌شود و با عبور از تونل هوای داغ، نانوذرات به الیاف می‌چسبند. معمولاً در تولید پتوهای آنتی‌باکتریال از نانونقره یا نانوذرات اکسید روی استفاده می‌شود. این محصول از ستاد ویژه توسعه فناوری‌ نانو نیز گواهینامه نانومقیاس دارد.

حفظ خواص آنتی‌باکتریال تا ۱۰ بار شست‌وشو

اسفندیار می‌گوید؛ براساس استاندارد ستاد ویژه توسعه فناوری نانو برای پوشاک و منسوجات، محصولات این حوزه باید خاصیت نانویی خود را حداقل تا ۱۰ بار شست‌وشو حفظ کنند. خواص آنتی‌باکتریال پتوهای هواپیمایی تولیدی این شرکت نیز تا ۱۰ بار شست‌وشو باقی می‌ماند اما پس از شست‌وشوی یازدهم اثرگذاری خواص کاهش می‌یابد. این پتوها تا ۳۰ بار شست‌وشو خاصیت آنتی‌باکتریال خود را حفظ می‌کنند. استاندارد شست‌وشوی صنعتی سختگیرانه است و هر بار شست‌وشوی صنعتی معادل سه بار شست‌وشوی خانگی است.

پتوهای آنتی‌باکتریال هواپیما یک بار مصرف بوده و در طول پرواز به متقاضی داده می‌شود، مسافر می‌تواند آن را با خود ببرد و در خانه مصرف کند. با شیوع کرونا در جهان، استفاده از پتوهای پروازی در تمامی ایرلاین‌های جهان ممنوع شد. ایرلاین‌های داخلی نیز دیگر از این پتوها استفاده نمی‌کنند. این در حالی است که پتوی تولیدی این شرکت دانش‌بنیان به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی‌باکتریال می‌تواند تا حد زیادی جلوی شیوع ویروس را در فضای هواپیما بگیرد.

پتوی آنتی‌باکتریال هواپیما جهانی می‌شود

شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده پتوی آنتی‌باکتریال هواپیما اخیراً مذاکراتی در خصوص صادرات این محصول به ارمنستان داشته است. نمونه‌هایی از این پتو برای بررسی به ایرلاین‌های ارمنستان داده شده است. این شرکت می‌تواند پس از ورود به بازار ارمنستان، بازار اوراسیا را نیز به دست آورد. سختگیری‌های کرونایی در پروازهای خارجی تا حد زیادی کاهش یافته چراکه واکسیناسیون در بسیاری از کشورها شروع شده است.

دو شرکت دیگر در ایران پتوهای مخصوص هواپیما تولید می‌کنند اما عمده تولید این کالا با شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده پتوی آنتی‌باکتریال هواپیماست. این محصول نمونه خارجی نیز دارد و درواقع پیش از بومی‌سازی آن، نیاز ایرلاین‌های داخلی از طریق صادرات تأمین می‌شد. خاصیت آنتی‌باکتریال مزیت نمونه ایرانی است و جزء استانداردهای ساخت پتوهای هواپیما به شمار نمی‌رود. هر شرکت از الیاف متفاوتی برای تولید پتوهای مخصوص هواپیما استفاده می‌کند و هر ایرلاین نیز نوع خاصی از پتو را سفارش می‌دهد.

قیمت پتوهای هواپیمایی ساخت ایران، بدون خاصیت آنتی‌باکتریال، در مقایسه با نمونه خارجی مشابه یک دوم کمتر است. در نمونه‌های خارجی وقتی خاصیتی مانند آنتی‌باکتریال بودن به محصول اضافه می‌شود، قیمت آن به‌شدت افزایش می‌یابد. با این حال شرکت دانش‌بنیان تولیدکننده پتوی آنتی‌باکتریال هواپیما، قیمت محصول را (پس از افزودن خاصیت آنتی‌باکتریال) متعادل نگه داشته است. درواقع هزینه نمونه داخلی (نوع آنتی‌باکتریال) در مقایسه با نمونه‌های خارجی یک دهم است.

تولید پتوی آنتی‌باکتریال هواپیما؛ از رفع نیاز کشور تا صادرات به کشورهای همسایه
تاریخ: یکشنبه 20 تیر 1400