رئیس صندوق ضمانت صادرات با اشاره به تحریم مضاعف بانک توسعه صادرات از تدابیر ویژه این صندوق برای تضمین صادرات کشور خبر داد و گفت: مطالبات سنگینی از برخی کشورها مانند کوبا و همسایگان داریم که در حال مذاکره برای بازپس گرفتن آنها هستیم.
طاهر شهحامد در مورد وضعیت صندوق ضمانت صادرات برای ارائه تسهیلات برای صادرکنندگان گفت: صندوق ضمانت صادرات تمام تسهیلاتی را که بانکها به صادرکنندگان اعطا میکنند را ضمانت کرده که خاصیت آن آزاد شدن وثیقههای عمده صادرکنندگان است.
وی ادامه داد: در این حالت بانکها اطمینان خاطر دارند که منابع تخصیص داده شده آنها به صادرکنندگان بازگشت خواهد داشت.
رئیس صندوق توسعه ضمانت صادرات در پاسخ به اینکه اخیرا رئیس بانک مرکزی خبر از گشایش در برخی مجاری نقل و انتقال پول به ویژه برای باز کردن LC داده است، گفت: اگر این خبر تأیید شود توفیق بسیار بزرگی برای توسعه صادرات خواهد بود،چرا که مدتی است سیستمهای بانکی دولتهای خارجی بانک توسعه صادرات را به عنوان بانک تخصصی در حوزه صادرات به صورت مضاعف ر لیست تحریمها قرار دادهاند و هیچ بانک خارجی حاضر به گشایش LC تا الان نبوده است.
شهحامد به این نکته اشاره کرد که پوشش بیمهنامه خاص صادرات معمولا به صورت LC بوده که با این روند امکانپذیر نیست و به همین دلیل صندوق ضمانت صادرات برای جلوگیری از توقف کار سیستم Oppen account را تعریف کرده است.
وی در مورد جزئیات این سیستم گفت: ریسک بانک گشاینده را کنار گذاشته و حاضر شدیم به نفع صادرکننده ریسک خریدار خارجی را برداریم که با روشهای مختلف فرد را اعتبارسنجی کردیم و با این روش تا حدی تحریمها را دور زدیم.
رئیس صندوق در مورد وظایف صندوق ضمانت صادرات گفت: همواره از صد سال گذشته در کل دنیا دغدغه صادرکننده این بوده است که اگر جنس به دست خریدار در کشور خارجی برسد ولی فرد از پرداخت پول امتناع کند، چه باید کرد؟
وی ادامه داد: کشورهای مختلف برای این مسئله ساز و کارهایی مانند ایجاد صندوق ضمانت صادرات را ایجاد کردهاند که کالای صادراتی را بیمه و ضمانت کرده تا در صورت عدم پرداخت از سوی طرف خارجی پول آن را به صادرکننده بپردازند.
عراق و افغانستان پرریسک ترین کشورهای هدف برای صادرات
شهحامد با اشاره به اینکه ایران 5 کشور هدف صادراتی پیش روی خود دارد که برخی از آنها ریسک بالایی برای صادرات دارند، تصریح کرد: عراق و افغانستان دو اولویت اصلی ما هستند که وضعیت اعتباری آنها پر ریسکترین محسوب میشود، ما برای این 2 کشور شرایط ویژه اعتبارسنجی قرار دادهایم.
سنگینی بار معوقات صادراتی صندوق و مذاکره برای بازپس گیری
رئیس صندوق ضمانت صادرات در پاسخ به اینکه چند درصد از قراردادهایی که ضمانت میشود پرخطر بوده و صندوق ضمانت صادرات مجبور به پرداخت معوقات است، گفت: این مسئله خیلی زیاد است . مباحث مختلفی در آن وجود دارد.
شه حامد توضیح داد: برخی موارد مربوط به تسهیلات تکلیفی است که دولت جمهوری اسلامی ایران در ادوار گذشته تسهیلاتی داده و صندوق ضمانت صادرات بیمهنامه آن را صادر کرده است.
وی ادامه داد: اکنون برای معوقات به جا مانده که نمونه آن کشور کوبا و یکی دو کشور همسایه است و رقمهای سنگینی است، در حال مذاکره برای پس گرفتن مطالبات هستیم.